Koktajl truskawkowy z jarmużem
Sezon na truskawki ciągle trwa ! W czasie lata często przygotowuję sobie różnego rodzaju koktajle z wykorzystaniem sezonowych owoców. Dziś zapraszam Was na zdrowy i pełen witamin i wartości odżywczych koktajl przygotowany na bazie jarmużu i truskawek. Kilka chwil i mamy przygotowany pyszny napój. Możemy też do niego dodać parę łyżek płatków owsianych lub innych i super pożywne śniadanie gotowe.
Kocham lato 😍🍓!
Parę słów o jarmużu
Jarmuż nazywany polskim superfoods od jakiegoś czasu coraz bardziej zyskuje na popularności.
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były
doceniane już w starożytności. W czasach PRL-u służył głównie do ozdabiania
półmisków, czyli tzw., garni (jego liście długo zachowują świeżość i nie więdną
w przeciwieństwie do sałat) niż do jedzenia.
Jarmuż zaliczany jest do grupy warzyw krzyżowych, to odmiana roślin kapustnych. Posiada
długie, ciemnozielone pomarszczone i jędrne liście zakończone charakterystycznymi
strzępieniami. W sprzedaży dostępnych jest wiele odmian jarmużu,
różnią się one między sobą kolorem liści oraz smakiem.
Jarmuż
jest nie tylko smaczny, ale zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych,
które mają niezwykłe właściwości
zdrowotne. Wraz z brokułem jest uważany za najzdrowsze
zielone warzywo. Jego jedzenie spowoduje spadek złego cholesterolu, ale
przede wszystkim spadek ryzyka zachorowania na nowotwory. Jest doskonałym źródłem fitoskładników takich
jak: karotenoidy (w
szczególności beta-karotenu) i flawonoidy. Związki te są
naturalnymi przeciwutleniaczami. Jest niezwykle bogaty w witaminę K. Mała porcja
jarmużu, odpowiadająca wielkości zwykłej salaterki, pokrywa 6-krotnie dzienne
zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę.
Zawiera
również ogromne ilości sulforafanu. Jest to związek
zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych
(detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku
warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek
ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za
sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie.
Jarmuż niestety oprócz wielu cennych składników zawiera również
goitrogeny - związki które obniżają stężenie jodu w organizmie, dlatego
też powinny go unikać osoby, które posiadają problem z tarczycą.
Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie
danych USDA National Nutrient Database
- Wartość energetyczna - 49/28 kcal
- Białko ogółem - 4,28/1,90 g
- Tłuszcz - 0,93/0,40 g
- Węglowodany - 8,75/5,63 g
- Błonnik - 3,6/2,0 g
- Witamina C – 120/41 mg
- Tiamina – 0,110/0,053 mg
- Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
- Niacyna - 1,000/0,500 mg
- Witamina B6 - 0,271/0,138 mg
- Kwas foliowy - 141/13 μg
- Witamina A – 9990/13621 IU
- Witamina K - 704.8/817.0 μg
- Wapń – 150/72 mg
- Żelazo - 1,47/0,90 mg
- Magnez - 47/18 mg
- Fosfor - 92/28 mg
- Potas - 491/228 mg
- Sód – 38/23 mg
- Cynk - 0,56/0,24 mg
Jarmuż w kuchni i na blogu
Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Wykorzystajmy go do przygotowania zup, sałatek, dań wegetariańskich, koktajli. Pyszne są też chipsy z liści i zdecydowanie zdrowsze niż te ziemniaczane !
Tarta z jarmużem i mangoldem
Chłodnik z jarmużem
Zielony koktajl z jarmużem i granatem
Koktajl z jarmużu i kiwi
Koktajl truskawkowy z jarmużem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 garści truskawek
- 1 garść pokrojonego jarmużu
- 200 ml naturalnego jogurtu
- miód naturalny do smaku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, owoce kroimy na pół lub na ćwiartki, wrzucamy do blendera. Dodajemy jarmuż, jogurt, miód i siemię lniane. Blendujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Koktajl najlepiej jest wypić od razu po przygotowaniu, jeśli tego nie uczynimy, przechowujmy go w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz