Salsa z mango
Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam Was, nie będziecie żałować 😋.
Parę słów o mango
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej
nazwie, występującego głównie w Indiach. Drzewo jest wiecznie zielone i może urosnąć do 40 metrów. Jego owoc składa się z miąższu i dużego
nasiona. Ma charakterystyczny słodki i cierpki smak – ja go nazywam lekko żywicznym -
i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania od
ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i
gładka, ale dość twarda. Przy kupnie warto wybierać owoce twardawe i bez
żadnych plamek na skórce.
Mango zawiera mangiferynę, która jest
substancją aktywną biologicznie, występującą głównie w tym owocu. W organizmie
substancja ta pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje
i wirusy. Poprawia
pamięć, a także jest silnym
antyoksydantem. Działa
przeciwzapalne i przeciwbólowo. Zapobiega również rozwojowi miażdżycy
i chroni komórki narządów wewnętrznych. Nazywane jest również owocem młodości ze względu na bogate źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających,
Warto też pamiętać, że mango jest bogate w cukry proste,
dlatego diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna - 60 kcal
- Białko ogółem - 0,82 g
- Tłuszcz - 0,38 g
- Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
- Błonnik - 1,6 g
- Witamina C – 36,4 mg
- Tiamina – 0,028 mg
- Ryboflawina – 0,038 mg
- Niacyna - 0,669 mg
- Witamina B6 - 0,119 mg
- Kwas foliowy - 43 µg
- Witamina A – 1082 IU
- Witamina E – 0,90 mg
- Witamina K - 4,2 µg
- Wapń – 11 mg
- Żelazo - 0,16 mg
- Magnez - 10 mg
- Fosfor - 14 mg
- Potas - 168 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0,09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard
Reference
Mango w kuchni
Mango jest
pysznym i aromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich,
ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego
rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach
wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w
przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do
krewetek.
Mango
w moich przepisach:
Sałatka ryżowa z mango i szynkąSałatka z mango i zielonym majonezem
Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango
Sałatka z mango i kurczakiem
Tatar z łososia z mango
Smażony kurczak z mango
Kokosowa owsianka z mango
Jogurtowe śniadanie z mango
Jogurtowe lody z mango
Smoothie ananasowe z mango
Smoothie z mango i pomarańczą
Koktajl jogurtowy z chia i mango
-------------------------------------------------------------
Salsa z mango
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1 duży pomidor malinowy
- sok z limonki
- świeża kolendra
- sól do smaku
Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę obieramy i kroimy w drobną
kosteczkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, a
sam miąższ kroimy w kostkę.
Wszystko wkładamy do miseczki i
skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekaną kolendrę,
delikatnie solimy i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut.
Dzień dobry, miło mi poinformować, że wpis ten ukazał się dzisiaj na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja :)
OdpowiedzUsuńSuper Patrycja :)
Usuń