Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu
Dziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga Kuchnia Bazylii, ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu.
Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Wartości odżywcze w 100 g
- kalorie - 28
- węglowodany - 7,2 g
- białko - 0,7 g
- tłuszcze - 0,4 g
- błonnik - 1,8 g
- indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
- wapń - 16 mg
- żelazo - 0,41 mg
- magnez - 13 mg
- fosfor - 24 mg
- potas - 153 mg
- sód - 1 mg
- cynk - 0,14 mg
- witamina C - 60 mg
- witamina A - 1 μg
- witamina E - 0,29 μg
- witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
- witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
- witamina B3 (PP) - 0,386 mg
- witamina B6 - 0,047 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.
Przepisy na blogu:
- Torcik truskawkowy z biszkoptami
- Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
- Mus truskawkowy na biszkoptach
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Biszkoptowe ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Kokosowy deser z truskawkami
- Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
- Lody jogurtowo-truskawkowe
- Koktajl truskawka-melon-jogurt
- Koktajl truskawki-ananas
- Lemoniada truskawkowa
-------------------------------------------------------------
Zielone ciasto z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu
Czas przygotowania: 2 godzinyProporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- 110 g oleju
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1/2 opakowania mrożonego szpinak
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki wody
- garść truskawek
- garść poziomek
Wykonanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy powoli na małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy.W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę chwil do mikrofalówki, aby ją ogrzać. Nie może się zagotować ! Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do niej syrop z kwiatów czarnego bzu.
Truskawki miksujemy z cukrem. 2 łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy.
W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową z żelatyną, cały czas miksując.
Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy. Wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami i poziomkami.
Super wyglądają to ciasto! Bardzo oryginalny pomysł na przyrządzenie, z chęcią bym to spróbowała.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam do upieczenia :)
Usuńkolejny przepis, którym bym umieściła na swoim talerzu :D trafiasz w moje upodobania :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :).
Usuń