Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu

rozowe-ciasto-z-truskawkami-widok-z-gory

Dziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga  Kuchnia Bazylii, ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego  i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu.



Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych, Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią.

Wartości odżywcze w 100 g
  • kalorie - 28
  • węglowodany - 7,2 g
  • białko - 0,7 g
  • tłuszcze - 0,4 g
  • błonnik - 1,8 g
  • indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
  • wapń - 16 mg
  • żelazo - 0,41 mg
  • magnez - 13 mg
  • fosfor - 24 mg
  • potas - 153 mg
  • sód - 1 mg
  • cynk - 0,14 mg
  • witamina C - 60 mg
  • witamina A - 1 μg
  • witamina E - 0,29 μg
  • witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
  • witamina B3 (PP) - 0,386 mg
  • witamina B6 - 0,047 mg
Źródło:  USDA National Nutrient Database

Truskawki w kuchni

Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.



-------------------------------------------------------------

Zielone ciasto z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu

Czas przygotowania: 2 godziny
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 110 g oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinak
  • sok z 1/2 cytryny
Krem:
Dodatkowo:

Wykonanie:

Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy powoli na małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy.
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną  i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę chwil do mikrofalówki, aby ją ogrzać. Nie może się zagotować ! Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do niej syrop z kwiatów czarnego bzu.
Truskawki miksujemy  z cukrem. 2 łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy.
W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową  z żelatyną, cały czas miksując.
Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy.  Wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami i poziomkami.





Komentarze

  1. Super wyglądają to ciasto! Bardzo oryginalny pomysł na przyrządzenie, z chęcią bym to spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny przepis, którym bym umieściła na swoim talerzu :D trafiasz w moje upodobania :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz