Omlet z brokułem łodygowym
Uwielbiam letnie niedzielne leniwe śniadania. Jest wtedy czas, żeby usiąść przy stole, bez pośpiechu przygotować śniadanie, pogadać przy tym z osobami, z którymi będziemy dzielić nasz stół i posiłek. Przy okazji możemy też poprosić nasze pociechy o pomoc przy przygotowaniu takiego śniadania. Dziś zapraszam Was na omlet z brokułem łodygowym oraz pysznym pachnącym latem pomidorem malinowym. Brokuł łodygowy może nie być dostępny wszędzie, wtedy do przygotowania omletu możemy wykorzystać zwykłego brokuła, wycinając z niego różyczki z młodymi łodyżkami.
Brokuł łodygowy - co to jest ?
Brokułu łodygowy – nazywany też brokulikiem -
to odmiana klasycznego brokuła, który jest u nas jeszcze mało znany i trudnodostepny. Do zbioru przeznacza się róże z
bocznych odrostów (po usunięciu róży głównej) osadzone na długich (ok. 15 cm),
niedrewniejących pędach. Pędy wraz z różami są przeznaczone do spożycia.
Cechują się one słodkim, łagodnym smakiem.
Brokuł ten charakteryzuje się podwyższoną zawartością związków
prozdrowotnych, w tym głównie antyoksydantów, które mają duże znaczenie m.in. w
profilaktyce przeciwnowotworowej. Zaliczany on jest do warzyw o największej
ilości witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy oraz substancji
antyrakowych. Może zawierać nawet dziesięć razy więcej antyrakowej
glukoiberyny w porównaniu z tradycyjną formą tego warzywa.
-------------------------------------------------------------
Omlet z brokułem łodygowym
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 jajka wiejskie
- 1 łyżka mleka
- 3 gałązki brokuła łodygowego
- 1 malinowy pomidor\masło do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Do miseczki wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy mleko i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka, na nich układamy gałązki brokuła. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną.
W międzyczasie pomidora kroimy w kostkę, na minutę przez końcem smażenia na omlecie układamy pomidory.
Omlet podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz