Restauracja Carska w Białowieży
W trakcie naszej wizyty na Podlasiu nie mogliśmy oczywiście ominąć Białowieży. Obowiązkowy punkt programu dla turystów to przede wszystkim Białowieski Park Narodowy, ale polecam też zajrzeć do przepięknej Restauracji Carskiej.
Zapraszam na fotorelację z tego magicznego miejsca.
Tutaj też poczytacie o Podlasiu:
- Długa luka, Biebrzański Park Narodowy
- Cerkiew w Koterce
- Skit Odrynki, prawosławna pustelnia na Podlasiu
- Kuchnia Dobromil, smakowite podlasie
- Ziołowy Zakątek, czyli urokliwe Podlasie
- Dwór Zaścianek, magiczny wypoczynek na Podlasiu
- Dworek nad łąkami w Kiermusach
- Restauracja Carska w Białowieży
- Babushka w Hajnówce, pyszna kresowa kuchnia
- Śniadanie w Gospodzie pod Żubrem
Restauracja Carska w Białowieży
Restauracja
mieści się w zabytkowym budynku dworca kolejowego „Białowieża Towarowa”, który
jest oddalony od centrum około 2,5 kilometra. Dookoła cisza, spokój i piękne
lasy. Dworzec zbudowano w 1903 roku dla Cara Mikołaja II. Dworzec Białowieża Towarowa to jedyny w Polsce -
zachowany w całości - drewniany kompleks kolejowy. Należy do niego również
ogromny, ponad 200-metrowy budynek, w którym
niegdyś mieszkał naczelnik stacji.
„Puszcza Białowieska od stuleci służyła
polskim władcom do polowań. Jednak największy wpływ na nią miał przedostatni
imperator Cesarstwa Rosyjskiego - Aleksander III, który na tronie zasiadał
w latach 1881-1894. To on zmienił własność Puszczy z państwowej na
prywatną a w kwietniu 1889 roku podjął decyzję o wybudowaniu tu okazałego,
liczącego 120 pokoi pałacu. Car Aleksander III odwiedził Puszczę Białowieską
tylko raz. Przebywał w niej, mimo ciężkiego stanu zdrowia, na polowaniu od
21 sierpnia do 3 września 1894 roku - na dwa miesiące przed swoją
śmiercią. Jego następca, car Mikołaj II odwiedził Białowieżę aż sześciokrotnie.
Po raz pierwszy, jeszcze jako następca tronu, wraz z ojcem a następnie również
w roku 1897, 1900, 1903 i 1912 wraz z całą rodziną. Ostatni raz przyjechał tu
sam 22 czerwca 1915 roku.
Dla potrzeb obsługi przyjazdów cara
Mikołaja II, w roku 1903 powstał kompleks budynków stacji Białowieża Towarowa.
Obiekt ten szczęśliwie przetrwał czasy I i II wojny światowej i funkcjonował do
1992 obsługując regularne połączenia. W tym roku linia kolejowa została
wyłączona z ruchu, a obiekt zaczął ulegać stopniowej dewastacji. W 2003 roku, w
stulecie istnienia, kompleks zmienił przeznaczenie - po gruntownej renowacji we
wnętrzach dworca powstała Restauracja Carska z nazwy podkreślająca rolę Cara, z
którego inspiracji i na życzenie dworzec powstał. „- przeczytamy na stronie restauracji.
Sala Portretowa |
Przekraczając
progi Carskiej przenosimy się na początek XX wieku ! Tutaj czas się zatrzymał.
Otaczają nas oryginalne meble i przedmioty z tamtego okresu. Wszystko jest
urządzone z klasą i ze smakiem. Nic tu nie jest przypadkowe. Stoliki są
przykryte ręcznie robionymi szydełkowymi obrusami, w wazonach świeże kwiaty, na
stołach elegancja zastawa. Oczy cieszy piękny kryształowy żyrandol, kaflowy
piec, stara maszyna do pisania, patefon i stojące w rogu pianino.
Restauracja
składa się jednej sali głównej i trzech mniejszych – Myśliwskiej i Portretowej
i małego saloniku dla Zakochanych. W sezonie letnim na peronie również
pojawiają się stoliki i parasole. W głównej sali zwraca naszą uwagę piękny bar,
a na nim przepiękny miedziany ekspres do kawy.Sala Główna |
Sala Główna |
"Nowi właściciele dworca, Michał i Katarzyna
Drynowscy podeszli do niego z czułością i szacunkiem. Przygotowując budyneczek
do nowego życia, starali się zachować jak najwięcej elementów z
poprzedniego. Przetrwały piękne kaflowe piece, przy których
grzali się podróżni.
Ocalały wydeptane drewniane podłogi, oryginalne skrzynkowe okna z
mosiężnymi zawiasami i kolejowy szyld "Białowieża Towarowa",
zawieszony nad wejściem do restauracji. Na stacji wciąż stoją też dwa ponad
100-letnie, odlane z żeliwa żurawie, które
zasilały w wodę parkujące na torach parowozy" - źródło Współczesna.pl.
W menu, które jest krótkie i sezonowe znajdziemy wykwintne dania, a także dziczyznę, ser carski, sery korycińskie, miody z pobliskich pasiek, domowe przetwory, chleby wypiekane na liściach chrzanu, czosnek niedźwiedzi i trawę żubrową. Ambitny szef kuchni stawia na kuchnię rosyjską i
kuchnię podlaską opartą na lokalnych produktach. Smakosze mogą tu spróbować również
rosyjskiego piwa Chamowniki, herbaty sprowadzanej wprost z Rosji, kwasu chlebowego prosto z kranu i hajnowskiego piwa z rzemieślniczego Browaru Markowy.
Salonik Myślwski |
Salonik dla zakochanych |
Do Carskiej wpadamy niestety tylko na desery i kawę. Piszę niestety, bo menu jest bardzo apetyczne i chciałoby się spróbować wszystkiego, od zakąsek począwszy, a na drugich daniach skończywszy. Po sytym obiedzie w Babushce w Hajnówce mamy miejsce tylko na coś słodkiego. Zamawiamy domowe lody waniliowe z gorącymi malinami, mus chałwowy i kawę. Jest pysznie. Desery nie tylko cieszą oko - wszystko jest przepięknie podane -, ale także i podniebienie.
Ale
Carska to nie tylko restauracja, ale także urokliwe apartamenty. W zabytkowej
wieży ciśnień dawnej stacji kolejowej, która została wpisana do rejestru
zabytków, mieszczą się dwa 2-kondygnacyjne apartamenty urządzone w klimacie
początków XX wieku. Obok w budynku mieszczącym tradycyjną rosyjską saunę, czyli
banię znajduje się trzeci apartament. Na terenie Białowieży Towarowej można
przenocować również w czterech eleganckich salonkach. Salonki wraz z zabytkowym
parowozem tworzą skład pociągu, jakim Car Mikołaj II przyjeżdżał do Białowieży
na polowania i wypoczynek.
Oferowane
są także noclegi w Domu Dróżnika, gdzie znajdują się dwa dwupokojowe
apartamenty. Pochodzący z początków ubiegłego wieku budynek został
odrestaurowany na początku 2014 roku.
Restauracja Carska Stacja Towarowa 4 |
17-230 Białowieża |
Tel: +48602243228 |
Tel/Fax: +48856812119 |
Mail: poczta@restauracjacarska.pl Godziny otwarcia: Poniedziałek - niedziela od godz. 10-tej do ostatniego gościa Można płacić kartami płatniczymi |
Uwielbiam takie klimatyczne miejsca, a jak jeszcze w swojej ofercie dorzucają dania wegetariańskie i wegańskie, to już w ogóle jestem w 7. niebie. Niestety restauracje tego typu zawsze serwują jedynie mięso i ja nigdy nie mogę się takimi miejscami cieszyć, a tu proszę! Fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTutaj naprawdę warto się wybrać :).
UsuńFajna recenzja, jak kiedyś będe miała okazję to na pewno zajrze tam
OdpowiedzUsuńDziękuje :). Serdecznie zachęcam, pięknie miejsce.
Usuń