Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą
Tortilla de patatas to jedno z moich ulubionych tapas - i specjalnie piszę tapas, ponieważ nie cierpię jak się spolszcza to słowo mówiąc tapasy, jakoś mi to strasznie źle dźwięczy w uszach, pewnie to skrzywienie zawodowe - ale wracając do tematu hiszpańskiego omletu... Można go przygotować na tysiąc sposobów: klasycznie, z dodatkiem pomidorów, papryki, cukinii czy też kiełbasy. Dziś wybrałam tę ostatnia wersję i zrobiłam tortillę z chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą - moja była jeszcze na dodatek pikantna 😋. Natomiast jeśli nie macie chorizo, możecie wykorzystać inną kiełbasę, na przykład wyprodukowaną z ekologicznych, tylko naturalnych składników firmy Wasąg.
Tortilla jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Sama nie wiem, która lepsza 😍. W Hiszpanii tortillę wkłada się w przekrojoną podłużną bułkę, smaruje odrobiną sosu alioli i zjada z apetytem.
Smacznego !
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje na patelnię o średnicy 24 cm
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 małe pętko chorizo
- 6 dużych wiejskich jaj
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy tyle oliwy, żeby dokładnie przykrywała dno.
Ziemniaki smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mieszamy je delikatnie, aby się równomiernie gotowały. Mniej więcej w połowie smażenia na patelnię dorzucamy cebulę i chorizo.
Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy zawartość patelni, delikatnie mieszamy.
Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie tortillę delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając ją odrobiną oliwy.
Gotową tortillę kroimy w trójkąty, podajemy ją na ciepło lub zimno.
Gotową tortillę kroimy w trójkąty, podajemy ją na ciepło lub zimno.
Jak ja kocham hiszpańskie dania! Robiłam ostatnio tortillę española, tylko w moim przypadku sin patatas y sin chorizo :D
OdpowiedzUsuńTortilla española sin patatas to nie tortilla :D
UsuńUwielbiam hiszpańską tortillę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń:).
Usuń