Grzanki z pomidorami
Dziś zapraszam Was na pyszne, letnie - dziś w końcu pogoda nam dopisuje - i kolorowe śniadanie ! Bardzo proste i bardzo pyszne, w końcu teraz pomidory są najlepsze i najbardziej smakowite. Jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem, możecie go pominąć, choć ja uważam, że takie przetarcie podpieczonej kromki chleba ząbkiem czosnku daje bardzo fajny i delikatny czosnkowy posmak i super współgra z pomidorami.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 5 kromek wiejskiego chleba
- 500 g kolorowych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek EV
- listki szałwii
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kromki chleba smarujemy oliwą i podpiekamy na grillowej patelni. Gdy kromki będą lekko podpieczone przecieramy je ząbkiem czosnku. Kładziemy je z powrotem na patelni i układamy na nich listki szałwii.
W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kostkę, a cebulę drobno siekamy. Mieszamy w miseczce wraz z solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
Na podpieczonych kromkach chleba układamy pomidorki, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.
Piękne zdjęcia! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :).
Usuń