Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to moje ukochane jesienne danie. Po sobotnim wypadzie do lasu, z którego oprócz maślaków, podgrzybków i prawdziwków przynosiłam do domu także co nieco kurek, tegoroczny sezon grzybowy postanowiłam rozpocząć własnie od tego dania. Jajecznica może zostać podana jako śniadanie lub też jako przekąska w ciągu dnia. Lubię gdy jest nieco luźna i niezbyt mocno ścięta, do tego razowy ziarnisty chlebek i jest pysznie !
Parę słów o kurkach
Kurki, czyli inaczej pieprznik
jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica to występujące na terenie całego
kraju niewielkie grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie i
żółtawo-pomarańczowym kolorze. Właśnie dzięki temu kolorowi jest je łatwo dostrzec
w ściółce. Zaliczają się do grzybów o
dużych wartościach odżywczych i bardzo rzadko trafiają się okazy robaczywe.
Z reguły kurki rosną w lasach
iglastych (sosnowych i świerkowych), ale pojawiają się również w tych mieszanych. Lubią gleby kwaśne i piaszczyste.
Zazwyczaj występują w skupiskach.
Kurki pojawiają się w lasach zwykle
od czerwca do października, ale, tak jak w przypadku innych grzybów, wszystko
zależy od pogody i temperatur panujących za oknem. Kurki, podobnie jak
wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Jest to spowodowane dużą zawartością chityny
- odmiany błonnika, który sprawia, że grzyb jest sztywny i trudny do strawienia
przez nasz układ pokarmowy. Dlatego też jedzenia kurek powinny unikać dzieci,
osoby starsze i te, które mają problemy z
wątrobą.
Wartości odżywcze w 100 g
- Kalorie (wartość energetyczna) 38 kcal / 160 kJ
- Białko 1,49 g
- Tłuszcz ogółem 0,53 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone ~
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~
- Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
- Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
- Węglowodany 6,86 g
- Błonnik pokarmowy 3,8 g
- Witamina D 212 I.U.
- Witamina B1 0,015 mg
- Witamina B2 0,215 mg
- Witamina B3 (PP) 4,085 mg
- Witamina B6 0,044 mg
- Kwas foliowy 2 µg
- Kwas pantotenowy 1,075 mg
- Wapń 15 mg
- Żelazo 3,47 mg
- Magnez 13 mg
- Fosfor 57 mg
- Potas 506 mg
- Sód 9 mg
- Cynk 0,71 mg
- Miedź 0,35 mg
- Mangan 0,29 mg
- Selen 2,2 µ
- Cholesterol 0 mg
- Fitosterole 1 mg
Kurki w kuchni
Przed obróbką termiczną kurki należy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. Ważne, żeby grzyby myć szybko pod bieżącą zimną woda, żeby zbytnio nią nie nasiąknęły. Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Możemy je zamarynować w occie, w zimie będą idealne jako przekąska. Te małe grzybki można również zmrozić, należy wtedy pamiętać, żeby uprzednio je obgotować lub obsmażyć na maśle. Gdy zamrozimy surowe grzybki mogą zgorzknieć.
Jajecznica z kurkami
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
- 2 garści kurek
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżka mleka
- 1 mała szalotka
- sklarowane masło odo smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Szalotkę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szalotki. Smażymy przez 10 minut, aż grzyby nieco zmiękną.
W kubku rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Wylewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posypujemy natką i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz