Jajecznica z kurkami

jajecznica-na-patelni

Jajecznica z kurkami to moje ukochane jesienne danie. Po sobotnim wypadzie do lasu, z którego oprócz maślaków, podgrzybków i prawdziwków przynosiłam do domu także co nieco kurek, tegoroczny sezon grzybowy postanowiłam rozpocząć własnie od tego dania. Jajecznica może zostać podana jako śniadanie lub też jako przekąska w ciągu dnia. Lubię gdy jest nieco luźna i niezbyt mocno ścięta, do tego razowy ziarnisty chlebek i jest pysznie !


Parę słów o kurkach
Kurki, czyli inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica to występujące na terenie całego kraju niewielkie grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie i żółtawo-pomarańczowym kolorze. Właśnie dzięki temu kolorowi jest je łatwo dostrzec  w ściółce. Zaliczają się do grzybów o dużych wartościach odżywczych i bardzo rzadko trafiają się okazy robaczywe.
Z reguły kurki rosną w lasach iglastych (sosnowych i świerkowych), ale pojawiają się również  w tych mieszanych. Lubią gleby kwaśne i piaszczyste. Zazwyczaj występują w skupiskach.
Kurki pojawiają się w lasach zwykle od czerwca do października, ale, tak jak w przypadku innych grzybów, wszystko zależy od pogody i temperatur panujących za oknem. Kurki, podobnie jak wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Jest to spowodowane dużą zawartością chityny - odmiany błonnika, który sprawia, że grzyb jest sztywny i trudny do strawienia przez nasz układ pokarmowy. Dlatego też jedzenia kurek powinny unikać dzieci, osoby starsze i te, które mają problemy z  wątrobą.

Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna) 38 kcal / 160 kJ
  • Białko   1,49 g
  • Tłuszcz ogółem   0,53 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone      ~
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   ~
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    ~
  • Kwasy tłuszczowe omega-3       ~
  • Kwasy tłuszczowe omega-6       ~
  • Węglowodany  6,86 g
  • Błonnik pokarmowy      3,8 g
  • Witamina D     212 I.U.
  • Witamina B1   0,015 mg
  • Witamina B2    0,215 mg
  • Witamina B3 (PP)    4,085 mg
  • Witamina B6   0,044 mg
  • Kwas foliowy   2 µg
  • Kwas pantotenowy  1,075 mg
  • Wapń   15 mg
  • Żelazo   3,47 mg
  • Magnez 13 mg
  • Fosfor   57 mg
  • Potas  506 mg
  • Sód    9 mg
  • Cynk   0,71 mg
  • Miedź   0,35 mg
  • Mangan 0,29 mg
  • Selen    2,2 µ
  • Cholesterol  0 mg
  • Fitosterole  1 mg

Kurki w kuchni
Przed obróbką termiczną kurki należy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. Ważne, żeby grzyby myć szybko pod bieżącą zimną woda, żeby zbytnio nią nie nasiąknęły.  Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Możemy je zamarynować  w occie, w zimie będą idealne jako przekąska. Te małe grzybki można również zmrozić, należy wtedy pamiętać, żeby uprzednio je obgotować lub obsmażyć na maśle. Gdy zamrozimy surowe grzybki mogą zgorzknieć.

-------------------------------------------------------------

Jajecznica z kurkami
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 garści kurek
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka mleka
  • 1 mała szalotka
  • sklarowane masło odo smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki


Wykonanie:
Szalotkę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szalotki. Smażymy przez 10 minut, aż grzyby nieco zmiękną.
W kubku rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Wylewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posypujemy natką i od razu podajemy.

Komentarze