Jesienna zupa grzybowa
Wprawdzie kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero w sobotę, ale patrząc na pogodę za oknem, czyli ciągle padający deszcz, wiejący wiatr i niskie temperatury naszło mnie na zupę. A ponieważ sezon na grzyby jest akurat w pełnym rozkwicie na moim stole pojawiła się... jesienna zupa grzybowa. Gęsta, ze śmietaną i ziemniakami. Takie moje wspomnienie babcinej kuchni. Wspomnienie pyszne i bardzo domowe.
No to co, Kochani ? Najpierw do lasu, a potem do garów ? 😀
Jesienna zupa grzybowa
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej Poltino
- 500 g pręgi wołowej
- ok.1500 ml
- 4 spore ziemniaki
- 500 g świeżych grzybów
- 3 łyżki śmietany 18%
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W sporym garnku mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami. Grzyby kroimy w plasterki i również wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Śmietanę wlewamy do kubeczka. Hartujemy ją kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zważyła i wlewamy do garnka. Zupę przyprawiamy, mieszamy, dodajemy masło, posypujemy natka pietruszki i od razu podajemy.
idealna zupa jesienna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak <3
UsuńJesień już tuż tuż, pora odświeżyć takie zupki :P
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ! O tej porze roku mamy ochotę na coś rozgrzewającego :).
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńproponuję grzybki podsmażyć na maśle z ząbkiem czosnku (niesamowity aromat i smak)
oraz do zupy dodać rozmarynu.
Bardzo fajny pomysł! Na pewno go wykorzystam, dzięki :).
Usuń