Domowe masło - jak je zrobić ?
Masło - niezbędny składnik naszej codziennej diety i pyszny dodatek wzbogacający smak naszych dań - niestety bardzo podrożało, nawet o 70%. Czym jest spowodowana ta podwyżka ? W poprzednim roku ze względu na anomalia pogodowe w różnych rejonach świata mocno spadła jego produkcja, wiec automatycznie jego ceny poszły do góry. Polska natomiast wyeksportowała dużo śmietany, w związku z tym w kraju zostało jej o wiele mniej niż zwykle, i dlatego można było wyprodukować mniej masła.
Masło drożeje już od marca, eksperci uważają, że jego cena zacznie się stabilizować na jesieni, czyli tak na prawdę już powinno się tak stać. We wrześniu i październiku rusza duża produkcja masła w Nowej Zelandii, więc cenny powinny się ustabilizować, a nawet spaść.
Ale masło nie drożeje tylko z powodu niskiej produkcji, ale także z powodu większego zapotrzebowania na rynku na ten produkt. Okazuje się, że wiele osób odchodzi od jedzenia margaryny właśnie na rzecz masła.
Dlatego dziś podpowiadam Wam jak zrobić sobie własną osełkę masła w domu. Jest to łatwiejsze niż Wam się wydaje ! Po 30 minut mamy pyszne i świeże masło. Pamiętajcie tylko, żeby kupić dobrą śmietankę, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.
Zapraszam po przepis 💗.
Domowe masło
Czas przygotowania: ok 30 minut
Proporcje na około 200 g masła
Składniki:
- 2 opakowania 200 ml śmietanki 42% bez konserwantów ani innych dodatków
Wykonanie:
Śmietankę wlewamy do misy robota. Można też ją wlać do zwykłej wysokiej miski. Ubijamy ją mikserem dokładnie tak samo jak bitą śmietanę, z tym, że robimy to zdecydowanie dłużej, do momentu, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki i powstaną małe żółte grudki. Wtedy przerywamy ubijanie i zawartość miski przekładamy na sitko, które ustawiamy na czystej misce. Oddzielona maślanka spłynie do miski, możemy ją później wypić lub przygotować z niej koktajl. Z kawałków tłuszczu formujemy jeden kawałek i płuczemy go w misce w zimnej wodzie, aby pozbyć się resztek maślanki. Wodę, w której płuczemy masło zmieniamy i wlewamy nową. Masło jest dobrze wypłukane, jeśli woda po jego płukaniu będzie czysta.
Masło formujemy w kulę lub wałek. Przechowujemy w lodówce w pergaminie lub maselnicy.
Podpowiedz mi proszę, gdzie dostanę śmietankę 42 % bez konserwantów ? :)
OdpowiedzUsuńPiątnica taką produkuje. Myślę, że kupisz w każdym większym markecie, ja kupowałam w Carrefuor.
UsuńA tak z ciekawości - ile kosztuje opakowanie śmietanki ? Czy przypadkiem cena dwóch opakowań śmietanki ( nie licząc prądu) nie da ceny kostki masła ? ( u mnie obecnie po 5,99 , lub 6,49)
OdpowiedzUsuńA ja robię masło ze śmietanki 36% w 15 minut w termomikserze.
OdpowiedzUsuńSuper :). Ja niestety nie posiadam termomiksera.
UsuńA jak to wychodzi cenowo? Koszt 400 ml śmietany i ile z tego uzyskamy masła?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie ma tu jakiejś wielkiej oszczędności, bardziej chodzi o to, że takie domowe masło jest, jak dla mnie, zdecydowanie smaczniejsze niż kupne.
UsuńZ 400 g uzyskamy około 200 g masła.
Tylko co robiłam pyszne masełko. Dodatkowy plus to, że śmietanę 42% szczelnie zamkniętą można dłużej przechowywać w lodówce niż masło. Ja miesiąc temu kupiłam 6 śmietan dziś przerobiłam ostatnią. Na allegro kupiłam za 16 zł maselnicę na słoik. Dziś ubijałam może 10 minut. Jedno co mnie zastanawia. Śmietana waży 200gram - masła wychodzi 80 g - maślanki 60 g. A gdzie reszta?
OdpowiedzUsuńZgadza się, można robić masło na bieżąco :).
UsuńNatomiast co do wagi, to szczerze powiedziawszy nie wiem co się dzieje z resztą :). Muszę poszukać, popytać bo mnie zaintrygowałaś. Wrócę z odpowiedzią.
2x4,79zlto nie jest oszczędność... Niedość, że droższe niż w sklepie to pół godziny z życiorysu...
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy jakie masło się kupuje, w jakim sklepie i jakiego producenta, tudzież z jaką zawartością tłuszczu zwierzęcego.
UsuńNatomiast nie zawsze musi chodzić o pieniądze, czasami warto samemu zrobić coś smacznego w domu. Nawet poświęcając te cenne pół godziny z życiorysu :D.