Jajecznica z czerwoną papryką

czerwona-jajecznica-na-patelni

Jakie jest Wasze ulubione śniadanie ? Ja uwielbiam takie weekendowe, kiedy mamy więcej czasu dla siebie, nie pędzimy do pracy i możemy sobie pozwolić na to, żeby wspólnie usiąść przy domowym stole. Wtedy stery w kuchni przejmuje mój mąż, a jego specjalność to jajecznice. Tym razem na niedzielne śniadanie zaserwował nam coś innego niż zawsze. Oto jajecznica z papryką,  a raczej z  pastą z czerwonej papryki. To takie nasze wspomnienie  z naszych wakacji na Węgrzech. 
Serdecznie Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. A może zachęcicie swoich mężów , chłopaków czy partnerów  do tego, żeby ją dla Was przygotowali ?

Na blogu znajdziecie także inne jajeczne propozycje na śniadanie.
Jajecznica z kurkami
Jajecznica po węgiersku
Szakszuka z fetą
Szakszuka (shakshouka)
Omlet z brukselką
Omlet z jarmużem
Jajko w koszulce z bobem

Parę słów o papryce
Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw.  przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej pod koniec XV wieku. Na europejskie stoły trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku. Istnieje około 2000 odmian tego warzywa. Papryka występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Czerwona, zielona czy żółta, podłużna, kulista lub stożkowata.
Papryka to bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki.
Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy.
Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.  Dla organizmu jest łatwiej przyswajalny, jeśli poddany zostanie choćby niewielkiej obróbce termicznej.
Mówi się także, że papryka wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido.
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni.


 Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna)      31 kcal / 130 kJ
  • Białko   0,99 g
  • Tłuszcz ogółem      0,30 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone      0,027 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,003 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,070 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3    0,056 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6    0 g
  • Węglowodany  6,03 g
  • Błonnik pokarmowy      2,1 g
  • Witamina A        3131 I.U.
  • Witamina D        0 I.U.
  • Witamina E         1,58 mg
  • Witamina K        4,9 µg
  • Witamina C        127,7 mg
  • Witamina B1      0,054 mg
  • Witamina B2      0,085 mg
  • Witamina B3 (PP)   0,979 mg
  • Witamina B6      0,291 mg
  • Kwas foliowy     46 µg
  • Witamina B12    0 µg
  • Kwas pantotenowy      0,317 mg
  • Wapń    7 mg
  • Żelazo   0,43 mg
  • Magnez               12 mg
  • Fosfor   26 mg
  • Potas    211 mg
  • Sód        4 mg
  • Cynk      0,25 mg
  • Miedź   0,02 mg
  • Mangan       0,11 mg
  • Selen    0,1 µg
  • Fluor     ~
  • Cholesterol     0 mg
  • Fitosterole         ~
-------------------------------------------------------------
Jajecznica z czerwoną papryką
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Następnie dodajemy pastę i smażymy przez chwilę. Jajka rozkłócamy w szklance, wylewamy je na patelnię, solimy i pieprzymy. Smażymy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Od razu podajemy.


Komentarze

  1. Też lubię weekendową jajecznicę ;) Też mamy wariant paprykowy, ale nasza jajecznica zamiast pięknego, czerwonego koloru ma piekielną moc, bo dodajemy ostre papryczki chili ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz