Pierś z kaczki w winie i żurawinie
Pierś z kaczki w winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem.
Jeśli Wasze piersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań.
Pierś z kaczki w winie i żurawinie
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Składniki:
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina
- Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Skórkę na każdej piersi nacinamy w
kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na
rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta,
w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła
kaczka.
Do
żeliwnego garnka wkładamy piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni, dodajemy
żurawinę i czerwone wino. Garnek dokładnie przykrywamy. Kaczkę dusimy na bardzo małym ogniu przez 3
godziny. Na koniec możemy dodać do niej nieco śmietany dla smaku.
Często przyżądzam kacze piersi, po prostu je uwielbiam! Nigdy ich jednak nie dusiłam, lubię różowe mięso. Za to sos na czerwonym winie z żurawinami to doskonały pomysł ;))
OdpowiedzUsuńTak, taki sosik idealnie się z nimi komponuje :).
UsuńChętnie wypróbuję przepis, bo wydał mi się najnormalniejszy ze wszystkich, które czytałam. Nie lubię różowego mięsa.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Kaczka w takim wydaniu jest idealna, soczysta i miękka.
UsuńMam nadzieję, że będzie smakowała :).