Solony karmel

ciemny-sos-w-bialej-misce
Solony karmel

Co ja na to poradzę, że mam ogromną słabość do solonego karmelu ??? Czy Wy też ? Choć muszę się Wam przyznać, że to nie była miłość od pierwszego wejrzenia. Na marginesie tak samo miałam z masłem orzechowym, chwile to trwało, zanim się do niego przekonałam 😋. 

Ale wracając do karmelu, nie wiem kto go wymyślił i kiedy, ale jak pierwszy raz o nim usłyszałam, to wydało mi się to trochę dziwne... to w końcu ten karmel ma być słodki czy słony ? Przyszedł jednak czas, żeby go spróbować, i już nie pamiętam czy to były lody czy jakiś sernik, ale pomyślałam sobie: to jest obłędne ! Bo przecież przeciwieństwa się przyciągają.

I wiecie co? Zrobienie takiego karmelu samemu w domu wcale nie jest trudne, jest jedynie niebezpieczne😁. Dlaczego? Dlatego, że będziecie chcieli go robić ciągle! I dodawać do wszystkiego... no prawie do wszystkiego 💗. Ja przetestowałam go przy robieniu waniliowych lodów.

Zapraszam po przepis.
 

Karmel na blogu

A może zainspirują Cię również te przepisy?
 
 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 



Solony karmel

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g kremówki 30%
  • 20 g masła  w temperaturze pokojowej
  • 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej


 

Wykonanie

  • Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. 
  • Ważne, aby karmel się nie przypalił, wtedy będzie niestety gorzki. 
  • Gdy mamy już pożądany kolor dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. 
  • Następnie powoli wlewamy śmietankę - uwaga, może pryskać ! - i mieszamy na małym ogniu, aż się połączy z karmelem. 
  • Masa powinna być jednolita i bez grudek. 
  • Na koniec karmel posypujemy solą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz