Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym

kawalki-miesa-w-czerwonym-sosie

Potrzeba matką wynalazku - tak głosi nasze popularne polskie przysłowie. I dokładnie tak się zadziało też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz, lecę do spiżarki po przecier pomidorowy, ale on niestety był wziął i wyszedł :D. Wtedy z pomocą przychodzą mi zawsze mrożonki. Tym razem zupa krem z pomidorów posłużyła mi za składnik sosu. Po prostu wrzuciłam zamrożone kostki zupy do mięsa i już. Na marginesie ta zupa krem pomidorowy z bazylią Poltino jest przepyszna także bez mięsa :D, w takiej postaci jak ją przewidział producent. Co fajne, jest poporcjowana, więc nie musimy od razu rozmrażać całości, jeśli nie ma takiej potrzeby.
Gulasz wyszedł pyszny 💗.



Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:


Wykonanie:
Mięso kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z papryki usuwamy gniazdko nasienne oraz pestki i kroimy w paski.
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni obsmażamy mięso, gdy będzie rumiane przekładamy je do rondla. Na tej samej patelni szklimy cebulę i delikatnie przesmażamy paprykę, następnie również przekładamy do rondla. Dorzucamy do niego zamrożone kostki zupy, dodajemy śmietanę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 60 minut.
Gdy mięso jest gotowe, sos przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane natka pietruszki.

Komentarze