Krem z dyni i batatów
Jesień to klasyczny czas na zupy. Gdy za oknem nastaje chłód i ziąb, w szyby zacina deszcz, poranek wita nas mgłą i niską temperaturą, oznacza to, że nadeszła pora na jesienne i rozgrzewające zupy. A jako, że październik i listopad to czas dyni, to właśnie to warzywo bardzo i często gości na naszych stołach. Piękna i pomarańczowa dynia doskonale komponuje się i kolorystycznie i smakowo z batatami. Do tego kumin, kolendra i odrobina chili - i jest bardzo pysznie !
Zapraszam po pyszny przepis !
Parę słów o batatch
Bataty to podziemne bulwy rośliny
znanej również jako wilec ziemniaczany. Należą one do najstarszych warzyw znanych
człowiekowi. Uważa się, że bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Do
Europy przywędrowały dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Wtedy też to słodkie
ziemniaki dotarły do Europy. Jadalna część batata, czyli bulwa korzeniowa może
ważyć 3, a nawet 5 kg. Warzywo posiada
owalny i wydłużony kształt. Miąższ batatów może przyjmować barwę białą, beżową,
czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową. Bataty to przede wszystkim
bardzo dobre źródło energii, gdyż w głównej mierze magazynują węglowodany
(skrobia).
Pomarańczowy miąższ batatów – ta odmiana
jest najpopularniejsza w Polsce - zawiera bardzo duże ilości karotenoidów,
szczególne beta-karotenu, który ludzki organizm potrafi przekształcać w witaminę
A. Hamuje on utlenianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i chroni
grasicę (główny gruczoł układu immunologicznego) przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników. Aby jednak związek został dobrze przyswojony przez organizm,
musi być rozpuszczony w tłuszczu. Ponieważ bataty prawie go nie zawierają,
dodatek oliwy lub masła jest w tym wypadku jak bardzo pożądany.
Bataty w
porównaniu do ziemniaków zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych,
co czyni je bardzo dobrym produktem w diecie, uzupełniając przy okazji niedobory i dostarczając energię do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są kopalnią skrobi, a obok niej cukrów
prostych, których łączna zawartość w bulwie wynosi około 4%. Bardzo ważna jest
zawartość białka, gdyż jest ono bardzo cennym składnikiem odżywczym. Słodkie
ziemniaki spowalniają także wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają
uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulino oporność. Bataty
zawierają również szczawiany, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym lub
nerkami, powinny jeść je w mniejszych ilościach.
Z batatów może być produkowana
mąka, płatki, skrobia oraz alkohol.
Wartości odżywcze w 100 g ugotowanych
batatów bez skórki
·
Wartość energetyczna - 76 kcal
·
Białko ogółem - 1.37 g
·
Tłuszcz - 0.14 g
·
Węglowodany - 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
·
Błonnik - 2.5 g
·
Witamina C – 12.8 mg
·
Tiamina – 0.056 mg
·
Ryboflawina – 0.047 mg
·
Niacyna - 0.538 mg
·
Witamina B6
- 0.165 mg
·
Kwas foliowy -
6 µg
·
Witamina A – 15740 IU
·
Witamina E – 0.94 mg
·
Witamina K - 2.1 µg
·
Wapń – 27 mg
·
Żelazo - 0.72 mg
·
Magnez - 18 mg
·
Fosfor - 32 mg
·
Potas - 230 mg
·
Sód – 27 mg
·
Cynk - 0.20 mg
Źródło danych: USDA National
Nutrient Database for Standard Reference
Zupa krem z pieczonej dyni i batatów
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 300 g pieczonych batatów
- 600 g pieczonej dyni
- 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- płatki chili
- sól morska
Wykonanie:
Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy bulion i pokrojone ząbki czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy solą i kuminem.
pyszna zupka ja właśnie przytargałam swoje dynie z działki-nie ma ich zbyt wiele ale coś dyniowego na blogu się pojawi:) buziaki
OdpowiedzUsuńReniu, ja w tym roku dyń nie miałam, bazowałam na kupnych. Czekam na Twoje inspiracje :).
UsuńBuziaki