Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym
Pulpety z mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem chciałam Was zaprosić pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać z kaszą gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków.
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól
- 2 czerwone cebule
- 200 g małych pieczarek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia
Wykonanie:
Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy przyprawy i 1-2 łyżki zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy olejem i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego rondla.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. pieczarki kroimy w ćwiartki. Najpierw na rozgrzany tłuszcz na patelni na której smażyliśmy mięso wkładamy cebulę i delikatnie ją szklimy, a później wrzucamy pieczarki. Po 5 minutach przekładamy je do mięsa. Wlewamy wino i śmietanę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.
Jeśli lubicie gęste sosy możecie go zagęścić mąką pszenną.
Moje ulubione danie obiadowe, ostatnimi czasy :)
OdpowiedzUsuńTo klasyk, który nigdy się nie nudzi, prawda ?
UsuńŚmietana ma być 30%?
OdpowiedzUsuńŚmietana może być wedle gustu. U mnie w domu liczyny kalorie, więc dodałam 18%, ale może też oczywiście być 30% :).
UsuńKlasyka ale niezawodna, uwielbiam pulpety !!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :).
Usuń