Sałatka z dynią i figami
Sezon na dynię trwa w najlepsze ! To wdzięczne warzywo możemy wykorzystywać w kuchni na przeróżne sposoby. Przygotujemy z niej dania wytrawne, a także słodkości. Dynia jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Pod spodem we wpisie znajdziecie całe mnóstwo kulinarnych inspiracji z jej udziałem.
Dziś natomiast chciałam Wam pokazać prosty przepis na fajną sałatkę, która bardzo apetycznie wygląda na talerzu i idealnie pasuje do jesiennych klimatów, ponieważ wykorzystałam w niej sezonowe składniki. Oto sałatka z dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznym.
Mówię Wam pycha !
Parę słów o dyni
Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Pamiętajmy, że beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A.
Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje balastowe przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu.
Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.
Smakoszy dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja w tym roku próbowałam nowej odmiany Futsu Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa.
Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka...
W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda.
Wartości odżywcze dyni surowej/gotowanej w 100 g
- Wartość energetyczna - 26/20 kcal
- Białko ogółem - 1.00/0.72 g
- Tłuszcz - 0.10/0.07 g
- Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik - 0.5/1.1 g
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna - 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy - 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K - 1.1/0.8 µg
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo - 0.80/0.57 mg
- Magnez - 12/9 mg
- Fosfor - 44/30 mg
- Potas - 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk - 0.32/0.23 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Dynia w kuchni
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem.
Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego !
Dynia na wytrawnie:
- Tarta dyniowa z serem pleśniowym
- Tarta dyniowa z szynką i ryżem
- Tarta z dynią i szpinakiem
- Sałatka z pieczonej dyni i fety
- Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
- Zupa-krem z pieczonej dyni
- Zupa dyniowa z marchewką
- Dynia zapiekana z grzybami
- Prażone pestki dyni
- Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
I na słodko:
- Dżem dyniowy z pomarańczami
- Przyprawa do ciasta dyniowego
- Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami
- Sernik dyniowy
- Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
- Dyniowe ślimaczki drożdżowe
- Placuszki dyniowe na słodko
- Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
- Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
- Ciasto z dynią, gruszką i figami
- Sernik dyniowy z karmelem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 3 - 4 plastry pieczonej dyni
- 2 dojrzałe figi
- 50 g mozzarelli
- kilka plasterków dojrzewającej szynki
- garść listków sałaty radicchio
- 1/2 ząbka czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- krem balsamiczny
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę, tak samo kroimy mozzarellę. Figi kroimy w ósemki, listki radicchio w małe kawałki, a szynkę w szerokie paski.
W szklance mieszamy sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki sałatki, dodajemy sos, a na koniec polewamy kremem balsamicznym. Przed podaniem mieszamy.
Bo kto nie kocha fig, cudowna kompozycja
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ! Dziękuję :)
UsuńWow, ale pysznośc :D Uwielbiam takie sałatki - z dynią i figami jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam :). Taka jesień na talerzu.
Usuń