Kruche ciasteczka z bezą


ciastka-bezowe-swiateczne


Wszędzie pierniczkowy szał! Ja też już ich upiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu wielu lat, zawsze w okresie świątecznym, piecze je moja przyjaciółka Ewa. Kruchy spód, delikatna beza i upieczony orzech - mówię Wam, to połączenie wręcz doskonałe! A poza tym przepięknie się prezentują na świątecznym stole.
Niestety jest z nimi jeden duży problem: są tak obłędne, że na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednego czy dwóch ciasteczek! Jeśli chcecie, żeby dotrwały do świąt, to dobrze je schowajcie przed domownikami, lub od razu zróbcie z podwójnej ilości składników 😍.


Kruche ciasteczka z bezą


Kruche ciasteczka z bezą

Czas przygotowania:  1,5 godziny
Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
Beza:
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
  • orzechy laskowe lub włoskie


Wykonanie:
Zimny tłuszcz siekamy, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie szykujemy bezę. W czystej misce ubijamy białka. Po około 3 minutach, gdy pianka będzie już lekko sztywna, partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż do uzyskania bardzo sztywnej masy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dosyć cienko wałkujemy i wykrawamy z niego różnego kształtu ciasteczka. Na wierzchu kładziemy niewielką ilość bezy - trzeba pamiętać, że ona sporo urośnie w trakcie pieczenia. Na wierzchu układamy po jednym orzechu.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do momentu kiedy beza się ładnie przyrumieni. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce lub słoiku.







Komentarze

  1. Połączenie ciasteczka i bezy - mega! że też ja na to nie wpadłam ;)
    ps. ależ klimatyczne fotki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są odlotowe !
      Dzięki za miłe słowa :).

      Usuń
  2. A z tego pzepisu ile wychodzi sztuk ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie udało mi się ich policzyć, bo część zawsze magicznie znika po wyjęciu z piekarnika :D. Ale jest ich sporo.

      Usuń
  3. Czy zamiast orzechow mogę dodac trochę skorki pomarańczowej,kandyzowanej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę...proszę napisać jak długo można przechowywać ciasteczka? Pierniczki mogą leżeć trochę czasu A nie wiem jak z tymi ciasteczkami z dodatkiem bezy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne <3. Spokojnie poleżą dwa tygodnie, ale jestem pewna, że znikną wcześniej :D.

      Usuń

Prześlij komentarz