Kruche ciasteczka z bezą
Wszędzie pierniczkowy szał! Ja też już ich upiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu wielu lat, zawsze w okresie świątecznym, piecze je moja przyjaciółka Ewa. Kruchy spód, delikatna beza i upieczony orzech - mówię Wam, to połączenie wręcz doskonałe! A poza tym przepięknie się prezentują na świątecznym stole.
Niestety jest z nimi jeden duży problem: są tak obłędne, że na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednego czy dwóch ciasteczek! Jeśli chcecie, żeby dotrwały do świąt, to dobrze je schowajcie przed domownikami, lub od razu zróbcie z podwójnej ilości składników 😍.
Kruche ciasteczka z bezą
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 100 g smalcu
Beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
- orzechy laskowe lub włoskie
Wykonanie:
Zimny tłuszcz siekamy, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie szykujemy bezę. W czystej misce ubijamy białka. Po około 3 minutach, gdy pianka będzie już lekko sztywna, partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż do uzyskania bardzo sztywnej masy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dosyć cienko wałkujemy i wykrawamy z niego różnego kształtu ciasteczka. Na wierzchu kładziemy niewielką ilość bezy - trzeba pamiętać, że ona sporo urośnie w trakcie pieczenia. Na wierzchu układamy po jednym orzechu.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do momentu kiedy beza się ładnie przyrumieni. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce lub słoiku.
Połączenie ciasteczka i bezy - mega! że też ja na to nie wpadłam ;)
OdpowiedzUsuńps. ależ klimatyczne fotki! :)
Ciasteczka są odlotowe !
UsuńDzięki za miłe słowa :).
A z tego pzepisu ile wychodzi sztuk ?
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie udało mi się ich policzyć, bo część zawsze magicznie znika po wyjęciu z piekarnika :D. Ale jest ich sporo.
UsuńCzy zamiast orzechow mogę dodac trochę skorki pomarańczowej,kandyzowanej?
OdpowiedzUsuńOczywiście, najważniejsze są nasze smaki :).
UsuńChyba się skuszę...proszę napisać jak długo można przechowywać ciasteczka? Pierniczki mogą leżeć trochę czasu A nie wiem jak z tymi ciasteczkami z dodatkiem bezy...
OdpowiedzUsuńSą przepyszne <3. Spokojnie poleżą dwa tygodnie, ale jestem pewna, że znikną wcześniej :D.
Usuń