Likier piernikowy
Nie bez powodu jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na syrop piernikowy. Natomiast dziś zapraszam Was na przepyszny i słodki likier piernikowy, który jest właśnie przygotowany na bazie tego korzennego syropu. Likier będzie idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta, do deserów czy lodów i oczywiście do świątecznej aromatycznej kawy.
Jeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje.
Na blogu są także inne przepisy na pyszne domowe likiery:
- Domowy likier kawowy
- Domowy likier kokosowy
- Adwokat, domowy ajerkoniak
- Domowy likier baileys
- Domowy likier kukułka
- Krówka likier domowy
- Likier korzenny
- Grzaniec, czyli grzane wino
- Eggnog, likier jajeczny
Likier piernikowy
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 7 dni
Składniki:
- 250 ml syropu piernikowego
- 4-5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml wódki
Wykonanie:
Syrop mieszamy z mlekiem, następnie dodajemy powoli wódkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy butelką.
Po upływie około tygodnia likier przecedzamy przez gazę. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam drobinki przypraw likier możemy podawać bez przecedzania.
Komentarze
Prześlij komentarz