Maryensztadt Craft Beer & Food, czyli smakowity foodpairing w Warszawie
W listopadzie wraz z grupą blogerów miałam przyjemność odwiedzić Restauracja Maryensztadt Craft Beer & Food, która znajduje się w kamienicy na warszawskiej Starówce. Karmią tam bardzo pysznie, a do tego w ramach foodpairing serwują pyszne warzone w ich browarze piwo.
Zapraszam na relację.
Maryensztadt Craft Beer & Food, czyli smakowity foodpairing w Warszawie
Jeden z listopadowych wieczorów spędziłam w doborowym towarzystwie w niedawno otwartej restauracji Maryensztadt Craft Beer & Food. Poprzednio mieściła się tu restauracja Rycerska, pozostałości po niej widnieją jeszcze na ścianach lokalu, który czeka na decyzję i pozwolenie konserwatora na remont. Lokal jest duży, są tu trzy sale, dwa ogródki i remontowane piętro.
Restauracja Maryensztadt Craft Beer & Food, to restauracja Browaru rzemieślniczego Maryensztadt. W kamienicy na warszawskiej Starówce przy ul. Szeroki Dunaj 11, właściciele tworzą przestrzeń, na której serwują rzemieślnicze piwo oraz dania, które stanowią wariacje
na temat polskiej kuchni. Goście skosztują tu potraw przygotowanych
tylko z polskich produktów, pochodzących od rzemieślniczych, małych
producentów. Dopełnieniem kulinarnej całości jest foodpairing, czyli
sztuka łączenia jedzenia z piwem. Łączy się tu jedzenie z piwem tak, aby
tworzyć niezapomniane doznania smakowe.
Restauracja łączy otwartą kuchnię, salę barową, restauracyjną i konferencyjną. Organizowane są tu
wydarzenia okolicznościowe oraz imprezy firmowe, a także szkolenia
sensoryczne i panele degustacyjne, które poprowadzą najlepsi specjaliści
w branży piwnej. Menagerem restauracji jest Piotr Jarmuż.
Browar rzemieślniczy Maryensztadt to
jedna z wiodących marek browarów rzemieślniczych w Polsce. Piwa
są tu warzone na własnej instalacji od 2015 roku. Dziś w ofercie browaru znajduje się
ponad 20 gatunków piwa. Zarówno te
oparte o tradycyjne receptury, jak Pils, APA czy Weizen, jak również
będące wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków Piwowara Jakuba Piesio,
czyli Weizen z Rabarbarem i truskawką, Sour Fruit Ale z owocami czarnej
porzeczki, a także RIS z espresso. Piwa Maryensztadt zdobywają uznanie na całym
świecie, w licznych międzynarodowych konkursach piwnych. Dziś mogą
pochwalić się 11 medalami, co oznacza że browar jest najbardziej
utytułowanym polskim browarem rzemieślniczym na arenie międzynarodowej.
Przy warzeniu nie uznawane są kompromisy, piwa produkowane są z
najwyższej jakości surowców. Maryensztadt współpracuje z najlepszymi dostawcami w
Polsce, a owoce sprowadzane są od lokalnych rolników.
W trakcie naszej wizyty mieliśmy przyjemność spróbować dań z menu degustacyjnego. Na marginesie, menu degustacyjne to doskonały sposób na spróbowanie większej ilości dań serwowanych w lokalu. Porcje są niewielkie, a my mamy możliwość skosztowania nie tylko różnych pozycji z menu, ale także doskonałych piw, specjalnie dedykowanych do każdej potrawy.
Siedmiodaniowe menu degustacyjne składa się z:
- consome z dyni
- schab z dzika z topinamburem
- ślimaki z kawiorem i jarmużem
- tatar z jelenia z jarzębiną
- dorsz z bulionem grzybowym i dynią
- udziec z sarny z komosa ryżową i grzybami
- fondant z białej czekolady z chmielem
Jak widać na zdjęciach, wszystkie dania są przepięknie i bardzo elegancko podane. Każde z nich składa się z różnych ciekawych smakowych dodatków, własnoręcznie przygotowanych w kuchni, które razem tworzą doskonałą całość. Warto też wspomnieć, że na miejscu jest wypiekane pyszne pieczywo. Ogromne wrażenie robi również piękna ręcznie wykonana ceramika, na której dania zostały zaserwowane. A wszystko razem tworzy zgrana młoda ekipa!
Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia, a Was zapraszam do odwiedzenia tego fajnego lokalu.
I piwo kraftowe ? Super, na takie targi to my z chęcią pyszna wyżerka oraz dobre trunki do picia. To jest to.
OdpowiedzUsuń