Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Restauracje na kółkach podbiły
polskie podniebienia i wcale nie jest dziwne to, że pojawia się ich coraz
więcej na naszych ulicach. Popularne stały się także zloty food truców, jest to
o tyle fajne, że w jednym miejscu możemy
spróbować różnych rodzajów kuchni. Food trucka możemy również wynająć, gdy
robimy dużą imprezę, albo zaprosić pod biurowiec, w którym pracujemy. Pojawiają się też w
okolicy znanych nocnych klubów czy dyskotek. Cieszą się one popularnością przez
cały rok, choć oczywiście największe kolejki zauważymy przy nich w sezonie wiosenno-letnim. Często koło furgonetek pojawiają się ławki,
leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem
czy lodami.
Furgonetki z jedzeniem
nieodzownie łączą się i kojarzą z food street’em, czyli jedzeniem, które wyszło
wprost na ulicę. Jednym z typowych dań
tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo
pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw.
Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste!
A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ?
Zapraszam po przepis.
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Czas przygotowania: ok. 16 godzin
Składniki:
- 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej
Solanka:
- ok. 1 - 1,5 litra wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Marynata BBQ:
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka sosu Worchester
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy
sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być
całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce.
W międzyczasie w misce mieszamy
składniki na marynatę. Mięso wyjmujemy z solanki i wycieramy je papierowym
ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia,
polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 8-9 godzin. Naczynie wyjmujemy z
piekarnika i dajemy mięsu odpocząć przez 60 minut. Po tym czasie mięso
rozrywamy dwoma widelcami.
Podajemy z dodatkiem warzyw w
formie gorącej kanapki lub zawinięte w tortillę.
Komentarze
Prześlij komentarz