Świąteczne warsztaty Lidla z Karolem Okrasą
Dziś wracam wspomnieniami do wspaniałych świątecznych warsztatów z Karolem Okrasą, zorganizowanych przez Lidl Polska i Jabłka Grójeckie. To był bardzo smakowity i uroczy czas spędzony w pięknym Pałacu Mała Wieś.
Zapraszam Was na relację.
Zapraszam Was na relację.
Świąteczne warsztaty Lidla z Karolem Okrasą
Na kilka dni przed świętami miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarny organizowanych przez Lidla i Jabłka Grójeckie. Warsztaty poprowadził mój ulubiony Szef kuchni, czyli Karol Okrasa. Koniecznie muszę jeszcze wspomnieć gdzie odbyły się nasze warsztaty. Otóż kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy w okolicach Grójca znajduje się Mała Wieś, a w niej przepiękny kompleks pałacowy. Szerzej o pałacu pisałam przy okazji konferencji, który się tu odbyła na wiosnę, a jej głównym bohaterem było oczywiście jabłko grójeckie. tak więc nasze świąteczne warsztaty odbyły się w pięknych wnętrzach, co możecie podziwiać na zdjęciach udostępnionych przez organizatora spotkania.
Zanim jednak dotarliśmy do pałacyku, zwiedziliśmy przetwórnię owocową, gdzie są przechowywane między innymi właśnie jabłka. Przyjrzeliśmy się również jak działa automatyczna linia, która myje, klasyfikuje, a następnie pakuje owoce.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy oczywiście świąteczne dania wigilijne autorstwa Karola. I jak to bywa w kuchni Karola, były to stare polskie przepisy nieco przez niego unowocześnione i podkręcone. jednym z bohaterów naszych warsztatów było pyszne polskie jabłko. jak zobaczycie, dania z jabłkami wcale nie są nudne!
Nasze świąteczne menu było następujące:
- dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka
- pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym
- pasztet z królika na musie chrzanowo-jabłkowym z orzechami włoskimi
- łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
- śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
- tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym
- gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej
Jednogłośnie hitem naszego wspólnego gotowania i biesiadowania został tatar z karpia i obłędny palony łosoś z kiszoną kapustą w sosie curry z mleczkiem kokosowym. Połączenie kiszonej kapusty i mleczka wydawało się nam na początku nieco ryzykowne, al okazało się być bardzo smakowitym duetem. Wkrótce podzielę się z wami tym przepisem.
Gotowanie z Karolem jest zawsze dla mnie ogromną przyjemnością i nie mniejszą inspiracją kulinarną. Warsztaty zorganizowane przez Lidla i Jabłko Grójeckie były bardzo, bardzo przyjemnym przedsmakiem świąt. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i za możliwość spotkania tylko fajnych osób.
Zdjęcia wykonał Filip Okopny.
Komentarze
Prześlij komentarz