Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Dziś przed Wami, moi drodzy Czytelnicy ostanie moje odkrycie kulinarne, czyli kalafior w pikantnym sosie pomidorowym przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Ewy Dąbrowskiej. Delikatny i ugotowany al dente na parze kalafior podany z diabelsko pikantnym sosem pomidorowym -nie ma innego wyjścia to nie może być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie!
Zapraszam po przepis 😊. A tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą:
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- ryż z kalafiora z marchewką
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- frytki z dyni piżmowej
- zielony koktajl z grejpfrutem
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
A na deser 😍
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 kalafior
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- płatki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobna kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę.
Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze, bo wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych, więc różyczki układam w parowarze. Można tez wykorzystać taką metalową nakładkę na garnek do gotowania na parze. Kalafiora gotujemy około 15 minut, jeśli go lubicie al dente i 20 minut, jeśli wolicie, żeby był miękki.
mniam smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :).
UsuńDziękuję za przepisy ! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :).
UsuńJakiego przecieru Pani używa?
OdpowiedzUsuńTakiego, który ma dobry skład, czyli zawiera tylko wodę, pomidory i sól. Mam też domowy, taki oczywiście jest najlepszy :).
UsuńBardzo dużo tego jedzonka wychodzi czy to jest dzienna racja ?
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy kto jaki ma apetyt i jak duży jest kalafior. :). Ale na pewno jest to więcej niż jedna porcja.
UsuńSoli w diecie Dąbrowskiej się nie stosuje...
OdpowiedzUsuńTak, stosuje się - https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/06/co-mozna-jesc-podczas-diety-warzywno.html
UsuńDzięki za te przepisy. Szykuje się do postu od przyszłego tygodnia:)
OdpowiedzUsuńSuper, trzymam mocno kciuki!
Usuń