Kasza manna z granatem i owocem kaki
Z Nowym Rokiem nasz dieta staje się coraz lżejsza. Pojawia się w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia.
Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie!
Parę słów o kaki
Kaki to owoc, który jest jadalną jagodą rosnącą na hebanowcach. Historia mówi, że hebanowiec jest najstarszym
gatunkiem sadowniczym uprawianym tysiące lat temu w Chinach Północnych i około
1300 lat temu w Japonii. Aktualnie
rośnie naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej, a obecnie uprawia się go również
w krajach śródziemnomorskich.Mają barwę
czerwono-pomarańczową i średnicę od 2 do 9 cm. Po ich wierzchniej stronie
znajdują się cztery małe listki.
Miąższ dojrzałego owocu jest słodki niczym
śliwka i charakteryzuje się galaretowatą konsystencją. Kaki zawierają mnóstwo cennych dla
zdrowia substancji. Odmładza, obniża ciśnienie, cholesterol, poprawia witalność i wzmacnia odporność, a badania naukowe dowodzą o jej antyrakowych
właściwościach. Zawiera także witaminę A i C oraz wapń, potas i żelazo. Owoc ten występuje pod kilkoma
nazwami: persymona, szaron, hurma, hebanowiec. Zwany też jest jabłkiem orientu. Najlepiej
jest go spożywać na surowo. Można z niego zrobić przetwory: galaretkę, dżem, kandyzować w cukrze lub ususzyć.
Wartości odżywcze w 100 g owocu
- Wartość energetyczna - 70 kcal
- Białko ogółem - 0.58 g
- Tłuszcz - 0.19 g
- Węglowodany - 18.59 g (w tym cukry proste - 12.53 g)
- Błonnik - 3.6 g
- Witamina C – 7.5 mg
- Tiamina – 0.030 mg
- Ryboflawina – 0.020 mg
- Niacyna - 0.100 mg
- Witamina B6 - 0.100 mg
- Kwas foliowy - 8 µg
- Witamina A – 1627 IU
- Witamina E – 0.73 mg
- Witamina K - 2.6 µg
- Wapń – 8 mg
- Żelazo - 0.15 mg
- Magnez - 9 mg
- Fosfor - 17 mg
- Potas - 161 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.11 mg
- Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
-------------------------------------------------------------
Kasza manna z granatem i owocem kaki (persymoną)
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 2 szklanki mleka 2%
- 5 łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła
- kilka plasterków owocu kaki
- ziarenka granatu
- 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek siemienia lnianego
- 1 łyżeczka prażonych nasionek sezamu
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie, wsypujemy kaszę i odstawiamy do namoczenia na 30-60 minut. Po tym czasie dodajemy sól. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, aby się nie przypaliło i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy cukier, ewentualnie masło i mieszamy.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy nasionka siemienia i sezamu do monomeru, aż zaczną intensywnie pachnieć. Trzeba uważać, aby się nie przypaliły.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy nasionka siemienia i sezamu do monomeru, aż zaczną intensywnie pachnieć. Trzeba uważać, aby się nie przypaliły.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami.
pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :).
Usuń