Kasza manna z granatem i owocem kaki

kasza-manna-w-bialej-misce-z-owocami

Z Nowym Rokiem nasz dieta staje się coraz lżejsza. Pojawia się  w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia.
Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie!



Parę słów o kaki

Kaki to owoc, który jest jadalną jagodą rosnącą na hebanowcach. Historia mówi, że hebanowiec jest najstarszym gatunkiem sadowniczym uprawianym tysiące lat temu w Chinach Północnych i około 1300 lat temu w Japonii. Aktualnie rośnie naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej, a obecnie uprawia się go również w krajach śródziemnomorskich.Mają barwę czerwono-pomarańczową i średnicę od 2 do 9 cm. Po ich wierzchniej stronie znajdują się cztery małe listki. 
Miąższ dojrzałego owocu jest słodki niczym śliwka i charakteryzuje się galaretowatą konsystencją. Kaki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Odmładza, obniża ciśnienie, cholesterol, poprawia witalność i wzmacnia odporność, a badania naukowe dowodzą o jej antyrakowych właściwościach. Zawiera także witaminę A i C oraz wapń,  potas i żelazo. Owoc ten występuje pod kilkoma nazwami: persymona, szaron, hurma, hebanowiec. Zwany też jest jabłkiem orientu. Najlepiej jest go spożywać na surowo. Można z niego zrobić przetwory: galaretkę, dżem, kandyzować  w cukrze lub ususzyć.

Wartości odżywcze w 100 g owocu
  • Wartość energetyczna - 70 kcal
  • Białko ogółem - 0.58 g
  • Tłuszcz - 0.19 g
  • Węglowodany - 18.59 g (w tym cukry proste - 12.53 g)
  • Błonnik - 3.6 g
  • Witamina C – 7.5 mg
  • Tiamina – 0.030 mg
  • Ryboflawina – 0.020 mg
  • Niacyna - 0.100 mg
  • Witamina B6  - 0.100 mg
  • Kwas foliowy -  8 µg
  • Witamina A – 1627 IU
  • Witamina E – 0.73 mg
  • Witamina K - 2.6 µg
  • Wapń – 8 mg
  • Żelazo - 0.15 mg
  • Magnez - 9 mg
  • Fosfor - 17 mg
  • Potas - 161 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0.11 mg
  • Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

-------------------------------------------------------------

Kasza manna z granatem i owocem kaki (persymoną)
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 5 łyżek kaszy manny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła
  • kilka plasterków owocu kaki
  • ziarenka granatu
  • 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka prażonych nasionek sezamu
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie, wsypujemy kaszę i odstawiamy do namoczenia na 30-60 minut. Po tym czasie dodajemy sól. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, aby się nie przypaliło i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy cukier, ewentualnie masło i mieszamy. 
W międzyczasie na suchej patelni prażymy nasionka siemienia i sezamu do monomeru, aż zaczną intensywnie pachnieć. Trzeba uważać, aby się nie przypaliły.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami.

Komentarze

Prześlij komentarz