Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy
Azjatyckie knajpki wyrastają na warszawskiej mapie kulinarnej jak grzyby po deszczu. Można w nich wybierać i przebierać! Niedawno otworzyła się kolejna. Dziś zapraszam Was na recenzję wietnamskiej UKIM, mieszczącej się na warszawskim Mirowie przy ulicy Chłodnej. Pysznie tu karmią, a lokal jest bardzo przytulny.
Zapraszam, poczytajcie 😊.
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy
Niedawno otworzyła w Warszawie swoje podwoje azjatycka restauracja UKIM. Mieści się ona na Woli przy ulicy Chłodnej, tuż przy Alei Jana Pawła II i nieopodal Hali Mirowskiej. „U” po wietnamsku znaczy mama, a przepisy na dania pochodzą z kuchni mamy Kim, właścicielki lokalu, sympatycznej Wietnamki, która - notabene - w czasie naszej wizyty przyszła do naszego stolika dopytać, czy wszystko jest w porządku i jak nam smakuje.
Lokal, który cześć wyposażenia odziedziczył po poprzedniej knajpce, jest bardzo sympatyczny i cieszy nasze oko. Jest tu przytulnie i ciepło. Dużą uwagę zwraca piękny malunek na jednej ze ścian przedstawiający wietnamską dziewczynę wśród zieleni. Z sufitu zwisają jasne papierowe lampiony.
W menu UKIM spróbujemy kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej.
Na naszym stole pojawiają się kolejno:
- Spring Rolls wołowina - sezam, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy, 5,90 zł/szt
- Spring Rolls łosoś - awokado, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,5,90 zł/szt
- Spring Rolls krewetki - ananas, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,5,90 zł/szt
Zostały podane z trzema sosami: rybnym, orzechowym i słodkim sosem sojowym. Bardzo apetycznie podane i zarazem smaczne. Warto pamiętać, że minimalna ilość rollsów, które można zamówić to dwie sztuki.
Spring rollsy |
Równocześnie dostajemy:
- Nemy wegetariańskie - bataty, tofu, fasola mung, makaron sojowy, grzybki mun, kiełki, 3,50 zł/szt
- Nemy wieprzowina-krewetki-krab, makaron sojowy, grzybki mun, kiełki, 4,90 zł/szt
Minimalna ilość nemów, które można zamówić to dwie sztuki.
Są smaczne, chrupiące i niezbyt tłuste.
Nemy |
Następnie kolej na sałatki:
- sałatka Goi Tron z krewetkami, kalarepą, marchewką, kolendrą, orzeszkami ziemnymi sosem, 19,90 zł
- sałatka Bun kaczka - makaron ryżowy, sałata lodowa, kolendra, kiełki, prażona cebula, orzeszki ziemne, ananas, sos, 23,90 zł
Obydwie sałatki są wyśmienite, chrupiące i orzeźwiające.
Sałatka Goi Tron z krewetkami |
Sałatka Bun kaczka |
Na naszym stole pojawia się teraz Udon z pieczoną kaczką, czyli aromatyczna zupa z grubym makaronem pszennym udon, pak choy i lekko kwaśnym bulionem (24,90 zł). Była doskonała! Dawno nie jadłam tak smaczniej zupy.
Udon z pieczoną kaczką |
Teraz czas na drugie dania. Kaczka Cesar Roll to luzowana kaczka, placki pszenne, ogórek, Kim Chi, łodygi lotosu, zielony ogórek, świeża kolendra i pachnotka (35,90 zł). W zestawie są podawane dwa sosy: słodki sojowy oraz sosu hoisin. Placki są parowane i podawane w bambusowym koszyku. To pozycja menu, która jest polecana przez Pyzę made in Poland, więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu.
Kaczka Cesar Roll |
Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden naszej uczty ! Ryba była bardzo delikatna i soczysta w środku. Dawno nie jadłam tak idealnie przyrządzonego łososia. Potem próbujemy krewetki Black Tiger panierowane w młodym ryżu Green Sticky Rice (37,90 zł).
Od firmy dostajemy też quay, czyli chrupkie na zewnątrz i puste w środku paluchy. Umoczone w zupie smakują wybornie.
Krewetki Black Tiger |
Wszystkie nasze dania są bardzo pięknie podane. To prawdziwa feria barw na naszym stole. Smakuje nam wszystko bez wyjątku, produkty są świeże, a dania fajnie przyprawione.
Teraz kwestia obsługi; od początku zajmuje się nami młody kelner z orientalnymi rysami twarzy. Sympatyczny, dobrze mówi po polsku, więc nie ma problemu z porozumieniem się, zna doskonale menu i pozycje przez niego polecana są bardzo smaczne. Reszta obsługi, która też pojawia się przy naszym stole wydaje się być lekko niepewna, może to nowy nabytek lokalu ? Natomiast jedna z dziewczyn na nasze pytanie co nam może polecić na deser odpowiada, że nie wie co jest dzisiaj, bo ona jest w pracy dopiero od dwóch godzin... ? Dodam, że karta deserów w Ukim nie istnieje póki co, a z tego co się orientuję to deser występuje tu tylko w jednej pozycji i z reguły jest to beza z mango. Niestety w dniu w którym odwiedzamy Ukim nie ma żadnego deseru, jest to piątek w godzinach 17.30 - 19.00. Młoda kelnerka wraca po chwili i przekazuje nam informację, że później będzie sernik, ale jeszcze się piecze. Faktycznie gdy już będziemy wychodzić z lokalu przychodzi chłopak z kartonem, w którym skrywa się rzeczony sernik...
Na pewno to wrócę, aby spróbować kolejnych dań i może wtedy trafią na sławetną bezę 😍.
ul. Chłodna 2/18
Warszawa
Godziny otwarcia:
pon:11:00 – 21:30
wt-czw: 10:00 – 21:30
pt: 10:00 – 22:00
sb:11:00 – 22:00
ndz: 11:00 – 21:00
tel. 535 800 698
Można płacić kartą.
To miejsce wygląda wybornie. Muszę w końcu się tam wybrać.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :).
OdpowiedzUsuń