Sałatka z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem
Dziś zapraszam Was na pyszną, lekką i bardzo kolorową sałatkę z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granata. Akurat mamy sezon na piękne czerwone pomarańcze, więc grzech ich nie wykorzystać. Cudownie się komponują z lekko anyżkowym koprem włoskim, nazywanym też fenkułem. Do tego lekko kwaskowy granat i na talerze, nie dość, że jest pięknie, to i bardzo zdrowo.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy z czerwonymi pomarańczami:
- sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
- sałatka z czerwonymi pomarańczami i fetą
- szybkie tarty z czerwona pomarańczą
- pomarańczowy koktajl
- oczyszczający czerwony koktajl owocowy
- koktajl: jogurt naturalny kukurydza i czerwone pomarańcze
- szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 bulwa fenkułu
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z jednej dużej pomarańczy
- 2 małe lub 1 duża czerwona pomarańcza
- ziarenka z połowy granata
- listki świeżej kolendry
- oliwa z oliwek EV
- winny ocet
- sól
- czarny pieprz
Wykonanie:
Fenkuł kroimy na pół, wykrawamy z niego głąb, a resztę cienko kroimy, najlepiej przy pomocy mandoliny. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia, to po prostu wykorzystajcie bardzo ostry nóż. Plasterki kopru wrzucamy do miski, zalewamy je sokiem z pomarańczy i delikatnie solimy, raz na jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czerwone pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i białego albedo i kroimy w plasterki.
Do kopru dodajemy cebulę, pomarańcze i ziarenka granatu. Sałatkę mieszamy i przyprawiamy pieprzem, oliwą i octem. Podajemy posypaną listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz