Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem
W połowie marca w warszawskim studiu kulinarnym Coop Up odbyły się wielkanocne warsztaty z marką Sokołów. W naszym warsztatowym menu były cztery dania inspirowane świętami wielkanocnymi. Jednym z przepisów była biała kielbasa w białym winie ze szpinakiem. Do jej przygotowania użyliśmy kiełbasy Naturrino, która w swoim składzie ma 94% mięsa, a reszta to naturalne przyprawy. Według mnie to idealna propozycja na świąteczny stół, dlatego dziś zapraszam Was po ten przepis.
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem
Proporcje dla 5 osób
Składniki:
- 5 białych kiełbas Sokołów Naturrino
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 100 g szpinaku baby
- 100 g cebulek perłowych
- 1 mała cukinia
- 20 g miodu
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g masła
- 1 garść siana
- Sól
- Pieprz
Kiełbasę sparzyć i zdjąć osłonkę. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, sól, pieprz oraz masło. Zestawić z ognia. Udekorować liśćmi świeżego szpinaku.
A tutaj zamieszczam kilka fotek z naszego wielkanocnego spotkania z Sokołowem. Było gotowanie i ciężka praca przy garach ;), ale był też czas na pogaduchy i wspólne biesiadowanie przy długim stole.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie, było bardzo smacznie, a biała kiełbasa Naturrino będzie królować na moim świątecznym stole.
We wpisie wykorzystałam zdjęcia udostępnione przez Sokołów SA.
W końcu jakieś oryginalne przepisy, a nie tylko żur i barszcz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadły do gustu :).
Usuń