Gofry z bitą śmietaną i granatem
Czasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego... A do sklepu za daleko, piec ciasta się nie chce, bo trwa to zbył długo... Wtedy z pomocą przychodzą nam gofry! Robi się je bardzo szybko, wszyscy je uwielbiają, a poza tym można do nich dodać prawie wszystko, więc na pewno w domu znajda się do nich jakieś pyszne dodatki. Ja tym razem wykorzystałam bitą śmietanę i ziarenka granata.
Pyszności 😍. Kto się skusi?
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły nas gofry
- Czekoladowe gofry
- Gofry
- Mleczne gofry ryżowe
- Razowe gofry orkiszowe bez cukru
- Gofry żytnie pełnoziarniste
Gofry z bitą śmietaną i granatem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- bita śmietana
- ziarenka granata
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.
Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.
Gdy lekko przestygną dekorujemy bitą śmietaną i granatem.
Gdy lekko przestygną dekorujemy bitą śmietaną i granatem.
Komentarze
Prześlij komentarz