Jabłkowa zupa krem z chrzanem


Święta Wielkiej Nocy zbliżają się do nas wielkimi krokami! To już najwyższa pora, żeby zacząć przygotowywać nasze menu na świąteczny stół. Nie wiem jak u Was, ale w moim domu, obok tradycyjnych i powtarzanych co roku tradycyjnych dań, pojawiają się także nowe potrawy, tak dla urozmaicenia. W tym roku takim daniem będzie jabłkowa zupa krem z chrzanem z dodatkiem przepiórczych jaj. 
Do przygotowania zupy wykorzystałam Jabłka Grójeckie. W dzisiejszym wpisie znajdziecie także kilka ciekawostek na temat tych pysznych polskich owoców.




Parę słów o Jabłkach Grójeckich
Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością, niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”.
Warto też wspomnieć, że pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Najbardziej popularne odmiany Jabłek Grójeckich:
  • Gala
  • Jonaprince
  • Golden Delicious
  • Idared
  • Jonagold
  • Ligol

Nieco historii
Królowa Bona w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim stole . W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię owoców. Natomiast Po II wojnie światowej z inicjatywy profesora Szczepana Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa.
Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%.




Jabłkowa zupa krem z chrzanem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 duża cebula
  • biała część z 1 pora
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • koperek do posypania
  • ugotowane jajka przepiórcze



Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Warzywa szklimy  na średnim ogniu, aż będą lekko przezroczyste, wtedy dodajemy bulion. Ziemniaki oraz jabłka obieramy i kroimy w drobna kostkę, również wrzucamy do bulionu. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę blendujemy, dodajemy chrzan i przyprawy, zabielamy śmietaną. Bardzo dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy posypaną koperkiem, płatkami chili i udekorowaną jajkami przepiórczymi.




Komentarze

  1. no, jabłkowej nie próbowałam nawet, a tu można mieć w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz