Jajecznica po chłopsku z pomidorami

sadzone-jajka-na-patelni

Uwielbiam takie niedzielne śniadania! Dziś zapraszam Was na popisowe i ulubiona danie mojego męża. Skąd się wzięła taka nazwa tego dania? Tego nie wie nikt 😀. Nie jest to przecież jajecznica, tylko sadzone jajka. U nas jednak funkcjonuje tak już od trzydziestu lat, a mój mąż nauczył się ja robić jeszcze w jego rodzinnym domu.
Tak czy siak,  nazwa nie ma tu w sumie większego znaczenia, najważniejsze jest to, że danie jest przepyszne!
Panowie, patelnie w dłoń!


Jajecznica po chłopsku z pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 4 duże wiejskie jajka
  • 1 malinowy pomidor
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz 
  • odrobina masła do smażenia



Wykonanie:
Na patelni rozpuszczany masło, następnie delikatnie wbijamy po jednym jajku.
Pomidora kroimy w plasterki, układamy go między jajkami. Na wierzchu robimy kleksy ze śmietany, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.

Komentarze

  1. U nas to również niedzielna tradycja, zawsze obowiązkowo sadzone jaja na pomidorach:) Do tego domowy chlebek z masełkiem. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz