Jajka faszerowane pastą szpinakową
Dziś pędzę do Was z kolejnym pysznym, bardzo prostym i smacznym przepisem na faszerowane jajka, który będziecie mogli przygotować na nadchodzące święta wielkanocne. Do zrobienia farszu wykorzystałam mrożony szpinak, który następnie zblendowałam z żółtkami i serkiem. Efekt jaki uzyskałam to pyszna i wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania będzie zbyt płynna.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:
- Jajka faszerowane pastą z makreli
- Faszerowane jajka z pieczarkami
- Różowe jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z łososiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka z anchois i kaparkami
- Marynowane jajka
- Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami
- Jajka faszerowane z tuńczykiem
- Jajka faszerowane z ciecierzycą
- Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami
- Jajka w żółtym sosie chrzanowym
- Jajka faszerowane pastą krabową
- Jajka faszerowane pastą łososiową
Jajka faszerowane pastą szpinakową
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino
- 1 ząbek czosnku
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki serka śmietankowego do smarowania kanapek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i bardzo dokładnie odparowujemy. Gdy przestygnie, jeszcze dokładnie go odciskamy w rękach, masa powinna być bardzo sucha.
Ząbek czosnku obieramy, kroimy na części, wrzucamy do blendera wraz ze szpinakiem, majonezem i serkiem. Wszystko dokładnie blendujemy.
Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka, które dodajemy do masy szpinakowej. Solimy i pieprzymy, ponownie blendujemy. Masę chowamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziła.
Następnie faszerujemy białka szpinakową pastą.
Komentarze
Prześlij komentarz