Uki Uki i japoński makaron w Warszawie
Dziś na blogu w roli głównej japoński makaron. Po modzie na sushi do Polski przyszła kolej na japońskie zupy, czyli rameny, których jednym z głównych składników jest pszenny makaron. W Warszawie powstało kilka lokali, gdzie są one serwowane. Niedawno odwiedziłam UkiUki, które jest nazywane fabryką japońskiego makaronu.
Tutejsze rameny i udony są obłędne!
Uki Uki to restauracja japońska specjalizująca się w tradycyjnych zupach udon. Niektórzy nazywają ją fabryką japońskiego makaronu, który jest tu przygotowywany na miejscu z mąki, wody i soli. Mieści się ona w samym sercu Warszawy, w Śródmieściu przy ulicy Kruczej.
"Makarony, które Państwu podajemy,
przygotowujemy w naszym lokalu codziennie, na bieżąco. Makaron udon wytwarzamy
metodą Sanuki. Korzystamy z własnej, autorskiej mieszanki mąk z pszenicy
Kitahonami, uprawianej na japońskiej wyspie Hokkaido. Makaron ramen
przygotowujemy ze specjalnych mąk sprowadzanych z Japonii, z których również
komponujemy naszą autorskąmieszankę. Po przygotowaniu makaronu, dajemy mu
odpocząć, aby dojrzał.
Bulion i sosy do udon i ramen
przygotowujemy w lokalu każdego dnia własnoręcznie. Wykorzystywane w daniach
kuchni japońskiej płatki suszonej ryby katsuo katsuobushi, suszone młode
sardynki niboshi, wodorosty kombu, grzyby shiitake i inne naturalne składniki
poddajemy działaniu ściśle określonej temperatury, aby wydobyć z nich najlepszy
smak." przeczytamy na stronie lokalu.
Lokal nie jest duży, jest przestronny i urządzony z japońskimi trendami, czyli panuje tu niezbędny minimalizm. Jest to raczej bar niż restauracja, wpadamy tu na ramen, zjadamy i lecimy dalej 😀, bo głodni goście w kolejce czekają na nasze miejsce.
Z reguły jest tu ciężko o stolik, ale my pojawiamy się koło 17-tej i to dobry wybór, bo stolik trafia się nam bez problemu od razu. Po jakiejś pół godzinie jest już ciasno i trudno o choćby jedno wolne miejsce.
Ponieważ jesteśmy tu pierwszy raz zdajemy się na sympatyczna kelnerkę, która opowiada nam o poszczególnych daniach. Przy zamawiany dań możemy się zdać na gotowe zestawy lub samemu wybrać to co najbardziej lubimy. Najpierw wybieramy rodzaj makaronu i wywaru, a następnie przystawkę.
My zdajemy się na gotowe rameny,
ale najpierw na nasz stół trafiają przystawki:
- tempura kakiage (27 zł), czyli warzywa w tempurze: marchewka, słodki ziemniak i cebula
- gyoza (16 zł) 6 sztuk tradycyjnych japońskich pierożków domowej roboty z mieloną wieprzowiną, kapustą, szczypiorkiem i sosem sojowym
Wszystko apetycznie podane,
chrupiące i bardzo smaczne.
A potem jest tylko lepiej!
Zamawiamy 3 różne rameny:
- UKI UKI ORIGINAL - kremowy i gęsty japoński ramen na bazie bulionu wieprzowo-drobiowego i sosu sojowego. Dodatki: plastry pieczonej karkówki cha-sushu, jajko, wodorosty nori, kiełki, szczypior (33 zł)
- UKI UKI MISO - kremowy i gęsty japoński ramen na bazie bulionu wieprzowo-drobiowego z łososiem i pastą sojową miso. Dodatki: plastry pieczonej karkówki cha-shu, pieczony łosoś, jajko, wodorosty nori, kiełki, szczypiorek (33 zł)
- BUTA SHABU - bulion wieprzowy, duszona karkówka, cebula, sos sukiyaki (32 zł)
Wszystkie rameny smakują obłędnie.
Są bardzo esencjonalne, porcje są ogromne, a w środku jest mnóstwo pysznych
dodatków. Do każdej zupy jest podawany osobno świeży imbir i zioła, a także ziarenka sezamu, które trzeba samodzielnie rozetrzeć w moździerzu.
Uki Uki original |
Uki Uki miso |
Buta Shabu |
Tempura |
Gyoza |
Na koniec na naszym stole pojawia się deser, czyli lody z zielonej herbaty
matcha z mochi i syropem muscovado (19 zł). Same lody są smaczne, natomiast mochi czyli kluseczki ryżowe, które swoim wyglądem i smakiem przypominają nasze kluski śląskie, nie za bardzo nam przypadały do gustu.
Wkrótce wrócimy tu znowu, aby skosztować kolejnych ramenów, które są to przygotowywane.
Uki Uki
ul. Krucza 23/31
Warszawa
tel. 22 428 26 96
http://www.ukiuki.pl/
Godziny otwarcia:
poniedziałek- sobota 12-21
niedziela 12-20
Komentarze
Prześlij komentarz