Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado
Buddha bowl, to bardzo modne ostatnio zdrowe i odżywcze miski pełne smaku. Są proste w przygotowaniu, a do ich skomponowania możemy użyć nasze ulubione produkty i składniki. Miski rozmaitości są bardzo kolorowe, przypominają rajskiego ptaka, który ma nam przywoływać przed oczy piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój.
Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka:
- Baza - makarony, kasze, sycące warzywa (bataty, buraki)
- Warzywa - powinny stanowić około 50% miski. Z reguły używa się 2-3 rodzajów warzyw, w większości na surowo.
- Białka - mięso, nabiał, jajka, awokado
- Toppingi - marynowane warzywa, orzechy, nasiona
- Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione
- Sos - może to być klasyczny dressing na bazie oleju czy jogurtu, a także gęsty dip lub hummus
Dziś mam dla Was przepis na buddha bowl w wersji wegańskiej, oto miska rozmaitości z quinoa i awokado. Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo!
Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej)
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 malinowego pomidora
- 2 duże rzodkiewki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 garści liści szpinaku
- kiełki rzodkiewki
- rzeżucha
- uprażone nasiona słonecznika
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
- 1/3 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy.
Pomidora i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Awokado obieramy i również kroimy w plastry.
W misce układamy listki szpinaku, na nich kładziemy komosę, pomidory, rzodkiewki i awokado. Posypujemy cebulą i kiełkami. Na koniec wszystkie składniki polewamy dressingiem. Od raz podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz