Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną
Jak wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają jeż jeszcze jedną zaletę, mianowicie bardzo szubko się je przyrządza. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia.
Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe!
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę:
- Grillowana dorada
- Labraks pieczony w folii
- Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym
- Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku
- Dorada gotowana na parze
Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei
Norweski
Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do
kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” –
można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei
dorasta za kołem podbiegunowym. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i
udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy dorsz
Skrei jest w kwiecie wieku: zdrowy, energiczny i płodny. Ta długa droga, jaką
pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Ponad 600-kilometrowa
podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do
wielu innych ryb – mięso Skrei'a jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki
odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i
zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie
powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem
przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie. Jego smakiem rozkoszowali
się już wikingowie a od XII wieku stanowi towar eksportowy.
Skrei osiąga
dojrzałość w wieku 5-7 lat. I to właśnie wtedy rusza w swoją podróż ku
norweskim Lofotom na tarło. Dojrzały osobnik mierzy od 70 do 150 cm, a jego
średnia waga to 8 kg.
Mięso Skreia
jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu.
Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3.
Wartości
odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 81 kcal / 342 kJ
- Białko 16,9 g
- Tłuszcz 0,6 g
- Kwasy tłuszczowe omega 3 0,2 g
- Potas 455 mg
- Sód 82 mg
- Selen 0,03 mg
- Jod 120 µg
- Witamina B12 0,8 µg
Źródło Ryby z Norwegii
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną
Czas przygotowania:
Składniki: 40 minut
- 1000 g fileta z dorsza norweskiego ze skórą
- 1 cytryna
- rozmaryn
- zmielone płatki chili
- odrobina oliwy z oliwek EV
- gruboziarnista sól morska
Do podania:
- listki kolendry
- ósemki cytryny
Wykonanie:
Rybę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy go z obydwu stron morską solą, chili i rozmarynem.
Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry, układamy je na rybie. Skrapiamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy dorsza przez około 25 minut, chyba, że wolicie, żeby był bardziej przyrumieniony, to nieco dłużej. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, posypujemy listkami kolendry i skrapiamy cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz