Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową
Majówka tuż tuż, już się czai nam za rogiem! A na dodatek w tym roku jest dosyć długa, więc będzie można w końcu pobyć na świeżym powietrzu, spędzić fajnie czas wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Majowy długi weekend, to też pora kiedy zaczynamy w Polsce sezon grillowy. I w związku z tym mam dziś dla Was przepis na grilla właśnie. Jest to grillowana pierś z indyka z aromatyczną salsą jabłkową z odrobiną orientalnej nutki. Danie to jest na tyle uniwersalne, że przygotujecie je zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na takim elektrycznym oraz na patelni grillowej.
Jabłko jest dobre na wszystko!
Uwielbiam jabłka! To pyszny i bardzo zdrowy owoc, który
jest dostępny przez cały rok. I co najważniejsze jest nasz polski. Jedna z
zasad zdrowego żywienia mówi właśnie, że powinno się jeść przede wszystkim
produkty z naszej strefy klimatycznej.
Polska słynie na świecie z tego, że jest producentem wielu
odmian tych pysznych owoców, a jabłkowym zagłębiem jest oczywiście ziemia
grójecka i jej sady, gdzie są uprawiane Jabłka Grójeckie. Niska
temperatura nocą wpływa korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące tuż
przed zbiorem
w jabłkach, polega to na mniejszej intensywności procesów spalania podczas
nocnego spoczynku jabłek i co za tym
idzie zgromadzenia w owocach większej ilości cukrów, które wybitnie wpływają na jakość rumieńca. W tym samym okresie mają
miejsce przygruntowe przymrozki. Taki klimat
sprzyja wykształceniu intensywnego rumieńca obejmującego dużą cześć powierzchni
jabłek, poprawia również odpowiedni stosunek
cukrów do kwasów co ma znaczący wpływ na wyśmienity
smak. Piękny czerwony rumieniec na jabłku to nie tylko jego ładny wygląd, ale
również wyższa zawartość barwników głównie
antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką jabłka. Barwniki odpowiedzialne za wytworzenie czerwonego rumieńca mają
właściwości prozdrowotne są to bowiem
antyoksydanty które „zmiatają” wolne rodniki z organizmu człowieka. Jak powszechnie wiadomo to właśnie wolne rodniki są
przyczynami wielu chorób nękających społeczeństwo
XXI wieku, dzięki spożywaniu pięknych czerwonych jabłek grójeckich możemy
znacznie ograniczyć takie ryzyko. W skrócie
wpływ dużych amplitud temperatur przekłada się na walory zdrowotne jabłek według następującego schematu: duże wahania temperatur → duży rumieniec → dużo antyoksydantów → zdrowsze jabłka.
Bezpieczeństwo gwarantują systemy jakości bezpieczeństwa
żywności. Pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego
rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jabłka to bardzo uniwersalny owoc, który doskonale
komponuje się z każdym innym składnikiem na naszym stole i talerzu. Któż nie
lubi kruchej szarlotki pełnej soczystych jabłek z dodatkiem korzennych
przypraw? Albo najprostszego ucieranego ciasta z kawałkami jabłka od tak
wetkniętymi do środka masy? Niedawno przygotowałam też pyszny sernik
na zimno z karmelizowanymi jabłkami, będzie
on idealną inspiracją na majówkowy deser.
Jabłka Grójeckie będą idealne nie tylko do deserów czy
babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się
z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i
na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną
białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się
także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w
śmietanowy sosie. Nie sposób oczywiście zapomnieć o przepysznych jabłkowych
przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami
korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę
się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do
herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe
walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość!
W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu
jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko
to produkt wielozadaniowy!
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 plastry piersi z indyka
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sezam do obtoczenia mięsa + do posypania
- olej do smażenia
- listki rukoli
Salsa jabłkowa:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 Jabłka Grójeckie Gloster
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- sok z limonki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól
Wykonanie:
Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki salsy rzucamy do miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
W drugiej misce mieszamy sos z pieprzem, wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy je marynatą. Odstawiamy na 30 minut.
Patelnie grillową delikatnie smarujemy olejem. Plastry indyka obtaczamy w sezamie i grillujemy z obydwu stron na złoty kolor.
Grillowaną pierś układamy na listkach rukoli, salsę jabłkowa układamy obok, lub jeśli wolicie, można ją ułożyć bezpośrednio na mięsie. Wszystko podsypujemy sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz