Niedzielne śniadanie, leczo z sadzonymi jajkami
Znacie szakuszukę? Robiliście ją kiedyś na śniadanie lub jako inny posiłek w ciągu dnia? Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to serdecznie Was namawiam do jej przygotowania. U nas jest hitem weekendowych rodzinnych śniadań. Na blogu znajdziecie kilka przepisów (szakszuka z fetą, szakszuka ze szpinakiem, szakszuka z ciecierzycą, szakszuka klasyczna), a ja dziś nieco zmodyfikowałam to danie i do jego przygotowania wykorzystałam leczo. Tez wyszło bardzo smacznie, zbliża się weekend, może zaskoczycie Wasza rodzinkę fajnym śniadaniem?
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 opakowanie leczo Poltino
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta ostrej papryki
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno kroimy, a czosnek siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone leczo i koncentrat pomidorowy, zmniejszmy ogień i dusimy, aż warzywa się rozmrożą i płyn delikatnie odparuje. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. W uduszonych warzywach robimy dwa dołki i wbijamy w nie jajka. Smażymy, aż białka się ładnie zetną. Jajka solimy i posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy.
Leczo z jajkiem super polecam
OdpowiedzUsuńPysznie bardzo :)
Usuń