Sałatka z pęczakiem i fetą
Za oknem coraz cieplej, więc zaczyna się sezon na sałatki. Lubię to! Ostatnio zaczęłam do nich dodawać różnego rodzaje kasze. Tym razem jest to pęczak, ale może być każda inna, taka, którą najbardziej lubicie. Sałatka z pęczakiem i fetą, to także idealny pomysł na lunchbox. Codziennie szykuję sobie lunch do pracy, i taka sałatka idealnie się sprawdza. Jeśli macie ochotę możecie ją także zjeść na ciepło.
Na blogu znajdziecie również inne smakowite propozycje z kaszą w roli głównej:
- Sałatka z kaszą orkiszową
- Kuskus z bazylią
- Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami
- Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą
- Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango
- Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
- Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
- Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą
- Warzywna sałatka z pęczakiem
Sałatka z pęczakiem i fetą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku
- 1/2 ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garstka świeżych liści mięty
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Do miski wrzucamy ugotowana kaszę i ryż. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdko nasienne i nasionka, kroimy w kostkę. Fete również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Wszystko wrzucamy do kaszy, dodajemy koperek i posiekane listki mięty. Wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz