Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej)
Dziś na blogu mała wariacja na temat klasycznej wegańskiej kalafiornicy. Muszę przyznać, że kalafior pod taką postacią bardzo mi posmakował. Natomiast jak Wam się on znudzi w tej formie, to można do niego dodać także aromatyczne malinowe pomidory. Możecie je wtedy wrzucić już na samym końcu, tuż po zdjęciu patelni w kuchenki, lub nieco wcześniej, żeby też były ciepłe tak samo jak kalafior. Jedna i druga wersja jest pyszna!
Danie to idealnie się nadaje do jedzenia podczas przeprowadzania diety dr. Dąbrowskiej. Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- szpinak z pomidorami
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- młodą kapustę z koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- woda lub wegański wywar warzywny
- pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól morska lub himalajska
- opcjonalnie czarna sól Kala Namak
- 1 malinowy pomidor
- 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru
Wykonanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania.
Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania.
Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem.
Jeżu Kolczasty, jakie to dobre ����
OdpowiedzUsuńWłaśnie kosztuje kalafior z pomidorami, naprawde smaczny.
OdpowiedzUsuńDziękuję że daje Pani takie pomysły. Mam nadzieje, że uda mi sie przetrwac ten post 😅
Serdecznie dziękuję za miły komentarz. Na pewno wszystko się udało :).
UsuńTo danie to po prostu sztos! Przygotowywałam je tak naprawdę pełna obaw, a zajadałam się nim jakby nie było daniem postnym. Smak kalafiora jest niemal niewyczuwalny, pomidor i szczypiorek ożywiają smak kalafiornicy i dodają świeżości potrawie-nawet zapomniałam je poddusić z kalafiorem, dodałam po prostu na talerz. Dziękuję za ten przepis, naprawdę jest świetny!!!Będę testować następne! =)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pięknie dziękuję <3.
UsuńCzesc , a mozecie powiedziec co jecie na sniadanie, bedac na poscie? Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńJa piję gęste koktajle, zamieniając składnik, aby się nie znudziły ;).
Usuń