Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej)
Z oknami coraz cieplej, więc z chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocnej dr Dąbrowskiej. Jest kremowy i cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- młodą kapustę z koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- kalafior w pikantnym sosie pomidoroym
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 1000 g buraków
- ok. 1000 ml wywaru warzywnego
- sól morska
- czarny mielony pieprz
- szczypta kuminu
- sok z cytryny
- świeże kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą miękkie. Gdy przestygną obieramy je i kroimy na mniejsza kawałki. Wlewamy wywar i bardzo dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ilość płynu podaję orientacyjnie, dodajcie go tyle, aby uzyskać odpowiednią dla Was konsystencję. Zupę chowamy do lodówki na 2-3 godzony. Podajemy posypaną kiełkami.
na ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego, kto ile jest wstanie zjeść, ale myślę, że na 2-3 porcje.
Usuń