Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej)


Z oknami coraz cieplej, więc z chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają  duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocnej dr Dąbrowskiej. Jest kremowy i cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:

Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
  • 1000 g buraków
  • ok. 1000 ml wywaru warzywnego
  • sól morska
  • czarny mielony pieprz
  • szczypta kuminu
  • sok z cytryny
  • świeże kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą miękkie. Gdy przestygną obieramy je i kroimy na mniejsza kawałki. Wlewamy wywar i bardzo dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ilość płynu podaję orientacyjnie, dodajcie go tyle, aby uzyskać odpowiednią dla Was konsystencję. Zupę chowamy do lodówki na 2-3 godzony. Podajemy posypaną kiełkami.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego, kto ile jest wstanie zjeść, ale myślę, że na 2-3 porcje.

      Usuń

Prześlij komentarz