Jabłkowe smoothie bowl z truskawkami
Wszyscy
dokładnie wiemy, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają śniadania. Ja
do dziś mam w uszach słowa mojej babci, która bardzo pilnowała, żeby przed
wyjściem z domu każdy zjadł coś pożywnego. Dlatego, zgodnie z mottem mojej
babci, mam dziś dla Was pyszne i bardzo pożywne, a zarazem wiosenne i pełne
kolorów smoothie z jabłkiem. Do jego przygotowania wybrałam moje ulubione Jabłka Grójeckie.
Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących
się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom
glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat.
Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u
jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem
wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i
karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”.
Warto też wspomnieć, że pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane
do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Najbardziej popularne odmiany Jabłek Grójeckich:
- Gala
- Jonaprince
- Golden Delicious
- Idared
- Jonagold
- Ligol
Nieco historii
Królowa Bona w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi
i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności
jabłoni. Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z
okolic Grójca lądowały na królewskim stole. W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc
wybudował pierwszą przechowalnię owoców. Natomiast po II Wojnie Światowej z
inicjatywy profesora Szczepana Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i
Kwiaciarstwa.
Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które
dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w
niektórych gminach się nawet 70%.
Jabłkowe smoothie bowl z truskawkami
Proporcje dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 duże Jabłko Grójeckie Gloster
- garść jarmużu
- 1/4 szklanki wody
- cienki plasterek świeżego imbiru
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 plaster dojrzałego ananasa
- 1/2 małej pomarańczy
- kilka orzechów pekan
- 2 truskawki
- garść płatków kokosa
Wykonanie:
Jabłko i
jarmuż myjemy. Jabłko kroimy na mniejsze części, usuwamy gniazdko nasienne.
Wraz z imbirem, jarmużem, jogurtem i wodą umieszczamy w kielichu blendera.
Wszystko bardzo dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wolicie słodkie
smoothie, możecie dodać łyżeczkę miodu.
Smoothie
przekładamy do szerokiej miseczki. Ananasa i pomarańczę kroimy w
plasterki, układamy na smoothie, posypujemy orzechami i płatkami kokosa.
Komentarze
Prześlij komentarz