Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem

ciemne-ciasto-z-rabarbarem

Na zbliżający się weekend mam dla Was super przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w  roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne,  w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników.
Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem.

Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej:





Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 90 g oleju
  • 3 czubate łyżki kakao
  • ok. 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania




    Wykonanie:
    Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie  mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. 
    Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto Rabarbar kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki, układamy je na cieście, delikatnie wciskając.
    Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasto studzimy,  a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





        Komentarze

        Prześlij komentarz