Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie

zolty-omlet-z-zielonym-groszkiem-na-patelni

Czasami do szczęścia nie potrzeba zbyt wiele - wystarczy kilka składników i pyszne oraz pożywne śniadanie gotowe. A na dodatek takie, które robi się bardzo szybko i łatwo. Omlet z zielonym groszkiem i bazylią, na który dziś Wam podaję przepis, może też być smaczną przekąską w ciągu dnia lub lekką kolacją. Ja do mojego omletu dodałam różne rodzaje bazylii - między innymi cynamonową, ależ bosko pachnie! - i rukolę, ale możecie też dodać swoje ulubione zioła, wszystkie będą się wspaniale komponować i pasować.



Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 4 wiejskie jaja
  • 2 łyżki mleka     
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 4-5 plasterków dojrzewającej szynki
  • listki rukoli
  • listki bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej lub masło do smażenia


Wykonanie:

Zamrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go.
W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy jajka, wrzucamy groszek, a na wierzchu układamy plasterki szynki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną. Omlet podajemy od razu posypany listkami ziół.

Komentarze