Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem
Mam nadzieję, że nie zanudzam Was moimi szparagowymi inspiracjami, ale teraz taki szparagowy czas, więc trudno się im oprzeć w sklepie i nie kupić :). Dzisiejszy przepis, czyli pieczone szparagi z cytryną i parmezanem nie jest żadnym specjalnym odkryciem, natomiast uważam, że w prostocie siła i taki właśnie jest ten przepis. Kilka dobrej jakości składników i pyszne danie gotowe. Tym razem po raz pierwszy miałam okazję jeść fioletowe szparagi. Jak widzicie po upieczeniu filetowy kolor znikł, a w smaku nie różniły się one od tych zielonych, były równie smaczne.
Na blogu znajdziecie także inny pomysły na szparagi:
Na blogu znajdziecie także inny pomysły na szparagi:
- szparagowa misa rozmaitości
- prosta sałatka ze szparagami i jajkiem
- pizza ze szparagami i jajkiem
- pizza z zielonymi szparagami
- zielona pizza ze szparagami
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- pieczarki Portobello ze szparagami
- omlet ze szparagami i chili
- zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
- tartaletki ze szparagami
- ziołowa sałatka ze szparagami
- makaron pełnoziarnisty ze szparagami
- omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
- risotto z białymi szparagami
- pizza z zielonymi szparagami
- sałatka ze szparagami i mozzarellą
- makaron z sosem szparagowym
- tarta ze szparagami i pomidorami
- najprostsza tarta z zielonymi szparagami
- tarta z zielonymi szparagami
- wiosenna sałatka ze szparagami
- tagliatelle ze szparagami
Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek fioletowych szparagów
- 1 cytryna
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- płatki chili
- oliwa z oliwek
- płatki parmezanu
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy szparagi, skrapiamy je oliwą i mieszamy, tak, aby wszystkie były pokryte oliwą. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, a wszystko przyprawiamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami świeżo startego parmezanu. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz