Pizza ze szparagami i jajkiem

placek--zielonymi-szparagami

Uwielbiam pizzę! Mogłabym ją jeść na okrągło, tylko jest nieco kaloryczna, więc sobie tłumaczę, że jednak nie można 😀. A ponieważ dawno nie było pizzy, czas to nadrobić. Tym bardziej, że mamy sezon na szparagi,  a pizza bardzo fajnie się  z nimi komponuje. Dziś dodałam do niej również jajka, i tak oto wyszła nam pizza ze szparagami i jajkiem, a na wierzch nieco świeżej kolendry.
To kto się skusi przygotować ją razem ze mną?

Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami:




Pizza ze szparagami i jajkiem
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 3 placki

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
Wierzch pizzy:
  • kilkanaście zielonych szparagów
  • 3 łyżki serka śmietankowego 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • sól morska
  • oliwa z oliwek EV   
  • listki kolendry


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.
W międzyczasie ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, jajka kroimy w ósemki, a ser pleśniowy kruszymy.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim ósemki jajka i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki kolendry.



Komentarze

  1. Wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota ? Tradycyjnie, jak dla mnie, ciasto drożdżowe wyrabiamy ręcznie! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, co kraj, to obyczaj :D
      W tym przypadku wyrabianie ciasta w maszynie nie jest tradycyjne, a mikserem tak.

      Usuń

Prześlij komentarz