Ryż sezamowy z bukietem warzyw
Ryż i smażone warzywa to bardzo fajny duet. I doskonały pomysł na szybki i łatwy obiad, robię go dosyć często. Tym razem jednak postanowiłam to danie nieco odmienić; do ryżu dodałam sezam, a całe danie doprawiłam na nieco orientalną nutkę sosem rybnym i ostrygowym. I tak oto powstał ryż sezamowy w bukietem warzyw. Pysznie i prosto!
Ryż sezamowy z bukietem warzyw
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 opakowanie bukietu kwiatowego warzyw Poltino
- 1 cebula
- 1/2 małej cukinii
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- olej do smażenia
- pieprz
- sól do smaku
- listki kolendry
Ryż sezamowy:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki nasion sezamu
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ryż przepłukujemy wodą, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam. Ryz przekładamy do miski, dodajemy sezam, masło i szczypiorek, mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone warzywa. Smażymy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Cukinie kroimy w pół plasterki, dodajemy do warzyw, smażymy przez minutę. Dodajemy ryż sezamowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wszystko chwilę razem smażymy, podajemy posypane listkami kolendry.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone warzywa. Smażymy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Cukinie kroimy w pół plasterki, dodajemy do warzyw, smażymy przez minutę. Dodajemy ryż sezamowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wszystko chwilę razem smażymy, podajemy posypane listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz