Ryż z kalafiora z marchewką (dieta dr Dąbrowskiej)
Dzięki diecie dr Dąbrowskiej odkrywamy przeróżne nowe dania na naszych talerzach. I okazuje się, że te nowe połączenia są bardzo smaczne. Tym razem przygotowałam ryż z kalafiora z marchewką i natką pietruszki. Dodałam też nieco kuminu i chili dla zaostrzenia smaku. Szczerze powiedziawszy nie wpadłabym na to, żeby zrobić ryż kalafiora, a okazuje się, że jest to danie bardzo popularne wśród wegan. I wcale się nie dziwię bo jest fajnie i proste do przygotowania. Możemy je podać z dodatkiem pomidorowego sosu, na który przepis jest tu klik. Został on również przygotowany zgodnie z zasadami diety Dąbrowskiej.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- ratatouille, warzywny gulasz
- pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem
- młodą kapustę z koperkiem
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
- spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Ryż z kalafiora z marchewka (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora marchewka
- 1/2 kalafiora
- sól himalajska
- pieprz
- kumin
- szczypta chili
- 2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce, kalafiora również ścieramy na grubej tarce. Marchewkę wrzucamy na patelnię i dusimy przez 5 minut z cebulą i czosnkiem pod przykryciem. Następnie wrzucamy startego kalafiora i dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy razem pod przykryciem przez 10 minut, ale tak na prawdę czas gotowania jest zależny od tego jak miękkiego lubicie kalafiora. Ja lubię takiego al dente, ale jeśli lubicie miękkiego, to przedłużcie nieco czas duszenia. Gdy kalafior jest gotowy dodajemy natkę i dokładnie mieszamy.
A czy zamiast patelni można zrobić to w parowarze?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Myślę, tylko, że cząstki kalafiora nie powinny być zbyt małe, bo z reguły w tackach parowara są dziurki.
UsuńWitam! Serdecznie dziękuje za przepisy, bardzo mi to pomaga na poście))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńSUper
OdpowiedzUsuńSerecznie dziekuje za przepisy, wygladaja na bardzo smaczne. Uratowala mnie Pani przed rzuceniem diety (dzisiaj jestem 11 dzien) i mialam duzy kryzys dopoki nie znalazlam Pani przepisow. Zaplanowalam sobie 14dniowy post i jestem pewna za wytrwam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło czytać taki komentarz :)
UsuńTrzymam mocno kciuki!