Sałatka ze szparagami i tuńczykiem
Niedawno na rynku pojawiły się listki musztardowca. Są idealnym uzupełnienie do miksu sałat, dodatkiem do dań na ciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie.
Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją.
Parę słów o musztardowcu
Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy sarepskiej, która od wieków
jest uprawiana w krajach azjatyckich. Obecnie powstałe odmiany tego
warzywa uprawiane są dla jadalnych liści. Występują w kolorze zielonym i ciemno fioletowym.
Z nasion musztardowca
produkowana jest dobrze nam znana musztarda. Jego nasiona służą także
jako przyprawa przy produkcji wędlin, marynat czy kiszonych warzyw. Liście rośliny zawierają duże ilości kwasu foliowego, mikroelementów
jak również są bogatym źródłem prozdrowotnego sulforafanu, składnika
typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych. Liście musztardowca
nadają się zarówno do spożycia na surowo, ale także do duszenia i smażenia. Mozna z niego także przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy.
Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw
liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im
delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w
połączeniu z białym serem albo mozzarellą.
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 garści młodych liści szpinaku
- 1 garść liści musztardowca
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut.
Liście szpinaku i musztardowca płuczemy, jajka kroimy w ósemki. Tuńczyka odcedzamy z oleju.
W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka.
W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz