Szparagowa misa rozmaitości
Sezon na sałatki z zielonymi szparagami uważam za otwarty! Szczerze powiedziawszy to od kiedy pojawiają się pierwsze zielone szparagi. Goszczą one na naszym stole bardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czyli szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Sałatkę można podać i na zimno i na ciepło.
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi:
- prosta sałatka ze szparagami i jajkiem
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- pieczarki portobello ze szparagami
- omlet ze szparagami i chili
- zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
- pieczone młode warzywa
- tartaletki ze szparagami
- ziołowa sałatka ze szparagami
- zielona pizza ze szparagami
- zielone szparagi z sadzonymi jajkami
- makaron pełnoziarnisty ze szparagami
- omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
- risotto z białymi szparagami
- pizza z zielonymi szparagami
- sałatka ze szparagami i mozzarellą
- makaron z sosem szparagowym
- tarta ze szparagami i pomidorami
- najprostsza tarta z zielonymi szparagami
- tarta z zielonymi szparagami
- wiosenna sałatka ze szparagami
- tagliatelle ze szparagami
Szparagowa misa rozmaitości
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewek
- świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody.
Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka na ósemki, rzodkiewki w ćwiartki. Wszytko układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz