Szparagowa misa rozmaitości

szparagi-ziemniaki-salatka

Sezon na sałatki z zielonymi szparagami uważam za otwarty! Szczerze powiedziawszy to od kiedy pojawiają się pierwsze zielone szparagi. Goszczą one na naszym stole bardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czyli szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Sałatkę można podać i na zimno  i na ciepło.

Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi:



Szparagowa misa rozmaitości
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz 



Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody.
Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka na ósemki, rzodkiewki w ćwiartki. Wszytko układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziołami.

Komentarze