Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy)
Dawno już nie piekłam chleba, ale ostatnio wpadł mi w oko w necie ten właśnie przepis, czyli chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy). Wprawdzie jego przygotowanie wymaga cierpliwości, bo kasza musi się moczyć przez wiele godzin, ale nasze zaangażowanie polega tylko na dolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków.
Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej.
Na blogu możecie też poczytać o nowym protokole wyjścia kliknij tutaj.
Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy)
Czas przygotowania: 37 godzin
Proporcje na 1 keksówkę
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody + to co będzie potrzebne do uzupełnienia
Inspiracja tutaj.
Wykonanie:
Kaszę wpłuczemy, a następnie wkłada,y do garnka lub miski. Zalewamy 700 ml wody i zostawiamy na 8 godzin w temperaturze pokojowej. W zimie można ten czas wydłużyć, natomiast w lecie przy upałach raczej stosowałabym się do zalecanych czasów. Po upływie 8 godzin ziarna napęcznieją, może się też na powierzchni wody utworzyć pianka. Ziarna mieszamy drewnianą łyżką i uzupełniamy wodę, tak aby kasza była całkowicie przykryta wodą. Kasza powinna się moczyć jeszcze kolejne 16 godzin. W międzyczasie kontrolujemy poziom wody, jeśli jest za niski, wodę uzupełniamy. Po tym czasie możemy zauważyć na ziarnach oznaki fermentacji, część ziaren może także zacząć kiełkować.
Po upływie tego czasu sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą noc (8-12 godzin). W międzyczasie ciasto lekko urośnie. Rano włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut. Na wierzchu powinna się pojawić pęknięta chrupiąca skórka.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Po upływie tego czasu sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą noc (8-12 godzin). W międzyczasie ciasto lekko urośnie. Rano włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut. Na wierzchu powinna się pojawić pęknięta chrupiąca skórka.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Mniam, chyba spróbuję! Kiedyś robiłam żytni na zakwasie z dodatkiem zmielonej kiełkowanej gryki. Kiedyś zrobię z samej gryki :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek jest zupełnie inny, niż taki tradycyjny, ale bardzo fajnie smakuje :).
UsuńChlebek upiekłam i jest pyszny ale jak go przechowywać??
OdpowiedzUsuńJa trzymam go w papierze, w którym go piekłam i owijam w ściereczkę.
UsuńA czy z tych proporcji wychodzą dwie blaszki czy jedna?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie to jest proporcja na 1 keksówkę :).
Usuńczy mozna ten chleb jesc podczas 1 razy wychodzenia z diety Dr. Dabrowskiej nowa metoda?
OdpowiedzUsuńWedług nowej metody wychodzenia, kasze można jeść w trzeciej fazie.
Usuń