Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej

kolorowa-salatka-widok-z-gory

W poprzednio opublikowanym poście w skrócie przedstawiłam Wam podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, dziś natomiast przyszła pora na opisanie produktów, które są dozwolone podczas diety doktor Dąbrowskiej.
Gdy nasz post będzie dobiegał końca  warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety.
Warto też zajrzeć do najnowszej pozycji Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską.

EDIT 1.01.2020 R
Według najnowszej książki autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej pt. "Dieta dr Ewy Dąbrowskiej" wydanej pod koniec 2019 roku, w tabelce nr 1 na str. 273 "Przykłady warzyw i owoców zalecanych podczas postu"  jako nowe produkty znajdziemy:
  • rabarbar
  • szparagi
  • topinambur
  • bakłażana
  • granat
  • pomarańcze
  • owoce sezonowe (porzeczki, maliny, wiśnie, czarne jagody, truskawki, borówka amerykańskie)
Jak pisze Pani Doktor, ważne jest to, aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie przekraczał liczby 30.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zdecydowanie polecam zakup książek dr Dąbrowskiej:

Na blogu znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej:
A na deser 😍



Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej

Po zapoznaniu się z podstawowymi zasadami diety dr Dąbrowskiej przychodzi czas na zapoznanie się z produktami, które są dozwolone podczas postu. Jest to bardzo istotna sprawa, ponieważ spożywanie zakazanych produktów, powoduje wyłączenie się OW, czyli odżywiania wewnętrznego (poczytacie o tym mechanizmie tutaj klik ).
Najważniejszym efektem postu jest oczyszczenie organizmu z wszelkich złogów, niepotrzebnych zwyrodnień, z zapasów tkanki tłuszczowej, spadek wagi jest tylko i wyłącznie skutkiem ubocznym.
Sama nazwa tej diety opisuje jej charakter, czyli spożywamy tylko warzywa i owoce. Natomiast są to dokładnie określone przez doktor produkty. Poniżej znajdziecie tabelki z wszystkimi produktami, które można jeść podczas diety. Są to niskokaloryczne warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi fitozwiązki, witaminy i sole mineralne, a jednocześnie doskonale wpływają na proces odżywiania wewnętrznego i oczyszczanie organizmu. Podczas postu doktor Dąbrowska zaleca spożywać jak najwięcej surowych warzyw, ponieważ w takiej formie zawierają one najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Tutaj należy dodać istotna informację - w takie produkty warto zaopatrywać się u zaufanych dostawców. Natomiast owoce w diecie warzywno-owocowej nie mogą być podstawą dań, które jemy, a tylko niewielkim dodatkiem. Jemy je w ilościach śladowych, dla poprawienie smaku potrawy.
 


Ważnym elementem przygotowania się do diety jest zadbanie, nie tylko o odpowiednią obróbkę, ale także o przygotowanie warzyw do spożycia. Staranne mycie i płukanie warzyw i owoców może czasami nie być wystarczające. Skutecznym sposobem jest dokładne umycie ich w roztworze przygotowanym z octu jabłkowego i wody (na 1 litr wody dajemy 1/2 szklanki octu). Możemy tez użyć soku z cytryny ( 2 łyżki na litr wody). Natomiast pestycydy usuniemy mocząc warzywa i owoce przez 5 minut w roztworze z sodą oczyszczoną (2 płaskie łyżki sody na 1 litr wody). Potem wystarczy je tylko opłukać i gotowe.

Co można jeść na diecie? 

Przykłady warzyw i owoców zalecanych podczas postu (wg. tabeli z książki "Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak działa post warzywno-owocowy" - Ewa Dąbrowska):

  • zielone warzywa liściowe
 - różne rodzaje sałat (roszponka, rukola, sałata rzymska, lodowa, czerwona, masłowa), szpinak, szczaw,  rabarbar, seler naciowy, szparagi, natka pietruszki, botwinka, cykoria, rzeżucha, koperek, koper włoski, szczypior, kiełki (brokułu, lucerny, rzodkiewki), sok z zielonych pędów zbóż

  • zioła przyprawowe i lecznicze (suszone i świeże)
 - bazylia, mięta, melisa, pokrzywa, tymianek, cząber, oregano, estragon, majeranek, kolendra, lubczyk, lebiodka, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, dziurawiec, cykoria, jasnota, ogórecznik, rumianek, skrzyp, perz, szałwia, czystek, miłorząb, lipa, liść laurowy, papryka suszona ostra i łagodna, nasiona (ziele angielskie, pieprz, kminek, gorczyca, czarnuszka, goździki, ostropest, koper, siemię lniane, imbir, kurkuma, wanilia, cynamon)

  • warzywa korzeniowe
 - marchew, seler, pietruszka, burak, rzodkiew biała i czarna, rzodkiewka, rzepa, chrzan, topinambur

  • warzywa cebulowe
  - cebula, por, czosnek

  •  warzywa psiankowe
 - pomidor, papryka, bakłażan

  • warzywa kapustne
 - kapusta głowiasta biała,  czerwona, włoska, pekińska, chińska pak-choi, kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa, jarmuż

  • warzywa dyniowate
 - ogórek, cukinia, dynia, kabaczek, patison


  • owoce
 - jabłka, grejpfruty, cytryny, granat, pomarańcza, owoce sezonowe ( porzeczki, wiśnie, czarne jagody, maliny, truskawki, borówka amerykańska)

  • warzywa morskie
- wakame, nori, agar

Jakie dania możemy przygotować?
  • soki i koktajle z warzyw z niewielką ilością dozwolonych owoców. Ja osobiście jestem ogromną zwolenniczką smoothie, czyli bardzo dokładnie zmiksowanych warzyw z dodatkiem owoców i z niewielką ilości wody. W ten sposób wykorzystujemy całe warzywo, a nie jak w przypadku soku, gdzie wytłoczyny wyrzucamy. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis na zielony koktajl z kiwi i zielony koktajl z grejpfrutem
  • surowe zupy warzywne, czyli chłodniki na bazie wywaru warzywnego, na przykład chłodnik z buraków
  • surówki jedno- lub kilkuskładnikowe
  • kiełki
  • kiszonki
  • przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka). Produkty suszone nie mogą zawierać cukru
  • zupy krótko gotowane do 30 minut (idealnym pomysłem jest wywar warzywny przepis tutaj klik, na którego bazie później przygotujemy każdy rodzaj zupy)
  • warzywa gotowane na parze, pieczone i duszone



Warto też wspomnieć, że kremy czy musy warzywne i owocowe mają wyższy indeks glikemiczny ,niż ich surowe odpowiedniki. Zawierają także mniej błonnika i substancji odżywczych. Wszystkie gotowane na parze warzywa - to najlepsza forma obróbki termicznej - warto gotować al dente, a po ugotowaniu przelać zimną wodą. Wtedy warzywa pozostaną chrupkie i smaczne, a także zachowają swój kolor.

Co pijemy podczas postu?
  • wodę mineralną niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu
  • aromatyczne napary ziołowe ( mięta, pokrzywa, rumianek, melisa, łopian, mniszek lekarski, dzika róża, nagietek)
  • herbaty ziołowe i owocowe (sprawdzajmy na opakowaniu czy nie zawierają cukru czy też aromatów smakowych)

Czym przyprawiamy podczas postu?
  • gruba sól himalajska lub morska, Kłodawska
  • czarny pieprz
  • suszone zioła
  • świeże zioła
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy
  • nie używamy gotowych mieszanek przypraw, które zawierają glutaminian sodu czy inne polepszacze smaku

Polecane przez Beatę Dąbrowską zioła i przyprawy:
  • anyż
  • bazylia
  • cebula, dymka
  • cynamon
  • curry
  • estragon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir świeży i suszony
  • kardamon
  • kmin rzymski
  • kminek
  • koperek
  • kurkuma
  • liść laurowy
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • pieprz biały, czarny, cayenne, ziołowy
  • rozmaryn
  • szczypiorek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie

Kolejność spożywania dań podczas diety:
Surowe:
  • warzywa surowe
  • musy z surowych warzyw
  • surówki
  • kiszonki
  • świeżo wyciskane soki
  • koktajle
Gotowane:
  • warzywa pieczone, gotowane, duszone
  • zupy
  • kompoty
  • musy z gotowanych warzyw i owoców
  • pasteryzowane soki

I co bardzo ważne! Trzeba planować czas posiłków, najlepiej jest je jeść o tych samych godzinach, czyli regularnie. Warto znaleźć te parę minut spokoju i ciszy, aby usiąść przy stole i spokojnie zjeść i przeżuć każdy kęs. Nie jedzmy w biegu, bo to bardzo niezdrowe!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Źródła:
  • "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, przepisy" - Beata Anna Dąbrowska
  • "Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak działa post warzywno-owocowy" - Ewa Dąbrowska





Komentarze

  1. Ooooo Super.Zaczynam przygodę z dietą, będę więc chętnie tu zaglądać. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi o kolejność spożywania dań w jednym posiłku, np.obiadu. Zaczynamy od surowych warzyw, a potem jemy te ugotowane, czyli najpierw surówka, a potem zupa :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, najpierw surowe. Tak, w jednym posiłku :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy w fazie detoxu mozna jesc te wszystkie owoce z tabeli? slyszalam ze tylko jablko grejfrut i cytryna. Porownywalam wlasnie kalorycnosc innych owocow i nie rozumiem czemu nie mozna jesc malin borowek kiwi czy pomarancza??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeść 2 jabłka i 1 grejpfruta i cytrynę dziennie. Natomiast pozostałe owoce z tabelki dozwolone są tylko w ilościach dekoracyjnych, tak jak to jest zaznaczone w tabelce. Wg dr Dąbrowskiej nie chodzi tu tylko o kaloryczność, ale także o inne parametry.

      Usuń
  5. Skąd wzięłaś tą tabelkę ? Jak rozumiem zaiast dwój jabłek mogą być na przykład 2 kiwi ??? podobno kalorie prawda ? dobrze mowie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane, są to oficjalne źródła dr Dąbrowskiej. Nie, tak jak jest podane w książce, w ciągu dnia można zjeść 2 jabłka i grejpfruta, natomiast inne dozwolone owoce tylko i wyłącznie w ilościach dekoracyjnych. Nie chodzi tu tylko o kalorie, ale także o IG i inne składniki.

      Usuń
  6. Witam a co z kiełkami z rodzajami bo wiem że mong nie można a lucerny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, można tylko jeść kiełki dozwolonych produktów.

      Usuń
  7. W książce Ewy Dąbrowskiej jest napisane, że można spożywać również owoce suszone, ale nie są one wymienione ani też nie ma informacji w jakiej ilości. Czy może wiesz coś na ten temat ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można suszone bez dodatku cukru ani innych składników śliwki i żurawinę, w ilościach dekoracyjnych.

      Usuń
  8. skąd te tabelki? opis "oficjalne źródło" do mnie nie trafia, gdyż na oficjalnej stronie dr Dąbrowskiej takich nie ma
    czyli skąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strona Instytutu Promocji Zdrowia dr E.Dąrowskiej ma być wkrótce zaktualizowana, taką informację od nich otrzymałam. Natomiast dokument z aktualizacją listy został zamieszczony na oficjalnej grupie na FB.

      Usuń
  9. A co z chilli suszone ostre ? Dodałem je do lecza :) Dzień 4 diety .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można :). Idealny dodatek do diety.

      Usuń
  10. Piszesz, że można 2 jabłka a z tabeli nr 4 wynika, iż jabłka są dozwolone w ilości dekoracyjnej. To jak to jest naprawdę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Agato, trafiłam na Pani kanał przez przypadek, szukając informacji na temat postu Ewy Dąbrowskiej.Jestem w szoku (bardzo pozytywnym) . Tu jest po prostu wszystko, nawet taki laik jak ja jest w stanie przejść ten post opierając się na Pani wskazówkach i pysznej kuchni. Włożyła tu Pani bardzo dużo pracy i serca. Dziękuję bardzo że mogę korzystać z tej wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Aniu, bardzo mi miło czytać takie słowa. Bardzo za nie dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry, jest Pani skarbnicą wiedzy więc pozwolę sobie zadać pytanie, czy zupa krem z warzyw, z odrobiną fasolki szparagowej hamuje odżywianie wewnętrzne? Wyczytałam na innych blogach, że fasolka szparagowa w małych ilościach jest dozwolona na poście, ale mam co do tego wątpliwości... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje :).
      Powyżej znajduje się aktualna lista dozwolonych produktów. Pochodzi ona z ostatniej książki dr. Dąbrowskiej.
      Warzywa strączkowe nie są dozwolone na poście w żadnej postaci!!!

      Usuń
  14. Soki świeżo wyciskane pije się 30-50 minut przed jedzeniem. Nie wolno na czczo i po posiłku. Tak czytałam na innych stronach. Chciałabym uzyskać więcej wyjaśnień w tym temacie od Pani Agaty. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. O jakich sokach mowa? Soki owocowe nie są wskazane na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super blog.
    Zastanawiam się nad pieczarkami - co myślisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Na liście dozwolonych produktów nie ma grzybów.

      Usuń
  17. Witam, piękne zdjęcia, wspaniały blog, nie mówiąc o przepisach. Czy można ziele karczocha, kwaiat mniszka do zaparzania albo prawoślaz, korę omanu itd?Generalnie wszystkie zioła i herbaty ziołowe, czy są dozwolone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję :)
      Wszystkie dozwolone zioła i i herbaty są wymienione we wpisie.

      Usuń
    2. Wow, dziękuję za tak expresową odpowiedź, pełen profesjonalizm. Czy to znaczy, że jak wypiłem dzisiaj parzone ziele karczocha to automatycznie niweczy wszystko?

      Usuń
    3. Wg mnie nie, ale teorie na ten temat są różne. Tak naprawdę, to się powinno zapytać dr Dąbrowskiej :).

      Usuń
  18. To jeśli dzisiaj wypiłem tę nieszczęsną herbatę/zioła karczocha, to to niweczy mój post? Będę bardzo wdzięczny, co sądzisz na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pani Agato , dwa pytania :
    1 czy można używać sosu sojowego jako przyprawy ?
    2 od kilku lat stosuję intermittent fasting czyli przerywany post. Nie jem śniadan i pierwszy posiłęm spożywam ok godziny 14. Czy mogę spokojnie w swoim okienku żywieniowym zmieścić się z posten Dr Dąbrowskiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      1. używamy tylko tych przypraw, które zostały wymienione we wpisie.
      2. o takie szczegóły polecam pytać bezpośrednio dr Dabrowską

      Usuń
  20. Witam, a co jeśli z tej dziennej diety nie jestem w stanie zjeść wszystkiego i zjadam tylko wybrane potrawy ?? Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, czy można dziurawiec jako herbatę ziołową, bo tak naprawdę to podział jest na napary i herbaty ziołowe. Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na liście udostępnionej przez p. doktor nie ma dziurawca, trzeba się pytać u źródła,czy można?

      Usuń
  22. Witam. Nie przepadam za wieloma warzywami,czy zamiast przyrządzania potraw mogę użyć wyciskarki wolnoobrotowej i pić tylko koktajle składające się większości z warzyw ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, pić koktajle warzywne oczywiście można, tylko nie wiem czy uzyska się nimi oczekiwaną kaloryczność. I nie będzie to już wtedy post dr Dąbrowskiej

      Usuń
  23. Dziękuję za odpowiedź. Mam tylko jedno pytanko, nie uzyska się oczekiwanej kaloryczność tzn przekroczymy kaloryczność powyżej 800kcal/dzień? Jeśli tak to ilość koktajli dostosuje do kaloryczności. Ponieważ chciałbym pić tylko i wyłącznie koktajle ze względu na ,, delikatne podniebienie".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie uzyska, to znaczy, że nie osiągniemy wymaganej kaloryczności.
      Wg dr Dąbrowskiej post nie opiera się tylko i wyłącznie na koktajlach, to jej trzeba zapytać czy ich picie jest możliwe.

      Usuń
  24. Witam, super strona ale nurtuje mnie to siemię lniane. Naprawdę można? Przecież to oleiste. Nie ma tu błędu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, wszystkie informacje zawarte w tym poście pochodzą z książek dr Dąbrowskiej. Siemię jest traktowane jako przyprawa, więc w grę wchodzą niewielkie ilości.

      Usuń
  25. Witam, co się kryje pod herbaty ziołowe? Czy jeśli można dane zioła jako przyprawa np. szałwia, lipa itd. to i można zaparzyć je jak herbatę? A co z papryką wędzoną w proszku? Dziękuję za odpowiedź i gratuluję pięknego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można je parzyć. Co do papryki wędzonej, to jest ok, pod warunkiem, że nie zawiera innych składników.

      Usuń
  26. Moje doswiadczenie jest takie, ze jedzenie surowych warzyw a zaraz po tym ugotowanych powoduje dolegliwosci trawienne (gazy). Dlatego ze maja one inny proces trawienia jak wyczytalam. I odkad jadlam rano tylko surowe a na obiad gotowane i kolacje z now surowe , wszystkie dolegliwosci zniknely. Wiec dziwie sie ze jeszcze nikt tego nie zauwazyl.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mialam podobnie. Jem tylko albo surowe, albo gotowane na parze, nigdy razem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz